Onion (Allium cepa L.) cultivars commonly cultivated in Turkey were for the first time examined for their reactions to Leek yellow stripe virus (LYSV). Fifteen onion cultivars consisted of red, white, and yellow bulb cultivars were grown in pots and mechanically inoculated with LYSV-12.6Po, a newly characterized Turkish isolate. The experiment was in completely randomized block design with three replicates, containing 30 plants in each. One replicate was also planted as control. Serological and molecular detection methods, and statistical analysis on five growth parameters were used to evaluate their reactions to LYSV. LYSV infections in KG kırmızı, UG beyaz, Şampiyon, Perama, Seyhan, and Hazar were not detected by DAS-ELISA, but RT-PCR gave positive results to LYSV for all 15 tested cultivars. t-test results showed that LYSV inoculation caused significant reduction in all growth parameters for most cultivars. Duncan’s multiple range test found that Anka, UG kahverengi, and KG kahverengi performed badly in all growth parameters. On the other hand, Şampiyon and Perama were not significantly different to each other in all growth parameters, and performed very well in plant weight, plant height, and no. of leaves parameters. Based on results of this study, Şampiyon and Perama were considered as the most tolerant cultivar to LYSV.
Authors are thankful to Arya Widyawan, M.Sc. from Plant Protection Department, King Saud University, Saudi Arabia for his help in statistical calculations.
Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen soğan (Allium cepa L.) türlerinin bu çalışma ile Leek yellow stripe virus (LYSV)’üne karşı reaksiyonları ilk olarak araştırılmıştır. Kırmızı, beyaz ve sarı soğan çeşitlerinden oluşan 15 tür saksılarda yetiştirilmiş ve mekaniksel olarak Türkiye’de yeni karakterize edilmiş olan LYSV-12.6Po izolatı ile aşılanmıştır. Denemede rastgele tam blok tasarımıyla 3 tekerrür ve her tekerrürde 30 bitki düzenlenmiştir. Ayrıca 1 tekerrür de kontrol olarak hazırlanmıştır. Serolojik ve moleküler testlerle LYSV’nin bitkilerdeki varlığı test edilmiş ayrıca ele alınan 5 gelişme parametrelerinin belirlenmesi için istatistiksel analizler uygulanmıştır. LYSV enfeksiyonu KG kırmızı, UG beyaz, Şampiyon, Perama, Seyhan ve Hazar çeşitlerinde DAS-ELISA ile belirlenememiştir, ancak RT-PCR testlerinde ele alınan 15 çeşidin tümü de pozitif sonuçlar vermiştir. t-testi sonucuna göre LYSV enfeksiyonu, ele alınan parametrelerde çeşitlerin çoğunda belirgin azalmalara neden olmuştur. Duncan çoklu aralık testine göre, Anka, UG kahverengi ve KG kahverengi tüm gelişme parametreleri açısından çok kötü sonuçlar vermişlerdir. Diğer taraftan Şampiyon ve Perama ele alınan tüm gelişme parametreleri açısından birbirinden çok farklı olmayıp, bitki ağırlığı, bitki boyu ve yaprak sayısı açısından en iyi sonuçları vermişlerdir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Şampiyon ve Perama, LYSV enfeksiyonuna en tolerans çeşitler olarak belirlenmişlerdir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2021 |
Acceptance Date | January 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.