Mulberry fruits contain large amounts of anthocyanins, polyphenols, flavonoids components and minerals which are important for human health. In this study, phytochemical properties of some mulberry genotypes in theecologicalconditions of the Malatya region were investigated. ‘Kenmochi’, ‘Bursa Siyah’, ‘44 BA 05’, ‘Elazığ İçme’, ‘23 MRK 09’ the mulberry genotypes and one patented ‘Ichinose’ cultivar were studied concerning their total phenolic content, total monomeric anthocyanin, total antioxidant capacities and individual sugar compositions. Some mulberry genotypes were found the richest with regard to total phenolic and total anthocyanins content. The total phenolic content was found from 958.60 to 3573.79 mg/kg gallic acid equivalents, total anthocyanin content to vary from 177.10 to 2221.60 mg/kg cyanidin-3-glucoside. The antioxidant activities of ʽKenmochiʼ and ʽ44 BA 05ʼ genotypes were higher than those of the others genotypes. These results will be useful for selecting mulberry species that are important in terms of phytochemical content.
Dut meyvesi, insan sağlığı için önemli antosiyanin, polifenol, flavonoid bileşenlerini ve mineral maddelerini yüksek miktarda içermektedir. Bu çalışmada, Malatya bölgesinin ekolojik koşullarındaki bazı dut genotiplerinin fitokimyasal özellikleri incelenmiştir. ʽKenmochiʼ, ʽBursa Siyahʼ, ʽ44 BA 05ʼ ʽElazığ İçmeʼ, ʽ23 MRK 09ʼdut genotiplerivle tescillenmiş bir çeşit olan ʽIchinoseʼ toplam fenolik madde içeriği, toplam monomerik antosiyanin, toplam antioksidan kapasite ve şeker bileşimleri bakımından incelenmiştir. Bazı dut genotiplerinin toplam fenolik ve toplam antosiyanin içerikleri bakımından daha zengin olduğu belirlenmiştir. Toplam fenolik madde içeriği 958.60 ile 3573.79 (mg/kg gallik asit eşdeğeri), toplam antosiyanin içeriği ise 177.10 ile 2221.60 (mg/kg siyanidin-3-glukozit) aralığında değişmektedir. ʽKenmochiʼ ve ʽ44 BA 05ʼ genotiplerinin, antioksidan aktiviteleri bakımından diğer genotiplerden daha yüksek aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Bu sonuçların, fitokimyasal içerik bakımından önemli olan dut genotiplerinin seçilmesinde faydalı olacağı düşünülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Acceptance Date | May 18, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.