Bu çalışmada kuraklık koşulları altındaki nohut bitkilerinde mikorizal simbiyozisin meydana getirdiği fizyolojik ve biyokimyasal değişiklikler hem kök hem de yaprakta araştırılmıştır. Kuraklık stresi ile birlikte yaprak su potansiyeli azalmışken, mikorizal simbiyozis yaprak su potansiyelinde belirgin bir artışa neden olmuştur. Bununla birlikte kuraklık stresi altında mikoriza uygulaması bitkinin gelişimi için oldukça önemli olan elementlerin miktarında kök ve yaprakta artışa neden olmuştur. Çalışmamızda kuraklık ile birlikte yükselen prolin konsantrasyonu ve MDA içeriği mikoriza uygulamasıyla birlikte azalmıştır. Ayrıca antioksidan enzimlerden katalazın aktivitesi mikoriza uygulamasıyla birlikte artarken, süperoksit dismutaz aktivitesi ise düşmüştür. Genel olarak enzim aktiviteleri yaprakta daha yüksek bulunmuşken, diğer analizlerde kök ve yaprak arasında belirgin bir desen elde edilmemiştir. Yapılan çalışma kuraklığın şiddetine bağlı olarak mikorizal simbiyozisin nohut bitkisinde meydana getirdiği yanıtların değişebileceğini göstermektedir, özellikle mikorizal simbiyozis ile antioksidan enzim aktiviteleri ve prolin içerik desenleri arasındaki ilişki konularında daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte bu simbiyozisin kuraklık altında tane verimine etkilerini belirleyene kadar çalışmaların sürdürülmesi daha kapsamlı sonuçların elde edilmesini sağlayabilir.
Mersin Üniversitesi
BAP-2017-2-AP4-2345
In this study, physiological and biochemical changes caused by mycorrhizal symbiosis in chickpea plants under drought conditions were investigated in both root and leaf. Drought stress reduced leaf water potential, but mycorrhizal symbiosis caused a significant increase in leaf water potential. However, the application of mycorrhiza under drought stress caused an increase in the amount of elements that are very important for the development of the plant in the root and leaf. In our study, drought increased the proline concentration and MDA content, while mycorrhiza application decreased them in both leaf and root. In addition, while mycorrhizal application increased the activity of catalase, it decreased the activity of superoxide dismutase. In general, enzyme activities were found to be higher in the leaf, but no distinct pattern was obtained between root and leaf in other analyzes. The study shows that the responses of mycorrhizal symbiosis in chickpea plants may change depending on the severity of the drought. Especially antioxidant enzyme activities and proline content patterns reveal that more comprehensive studies should be conducted on these issues. However, continuing studies until determining the effects of AMF symbiosis on grain yield under drought may provide more comprehensive results.
BAP-2017-2-AP4-2345
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | BAP-2017-2-AP4-2345 |
Publication Date | September 15, 2021 |
Acceptance Date | May 28, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.