To evaluate the effect of salinity on some physiological and phenological traits in durum wheat, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replicates. Treatment was salinity with three levels including control, 60 and 120 mM on ten durum wheat cultivars (Boomer, PGS, 71135, 61130, 605, C1351, KND1000, KDM, Haurani and G1252). Time of stem elongation, time to heading and maturity, chlorophyll content and chlorophyll fluorescence of flag leaf were measured. Results showed that the interaction between salinity and cultivars was significant only for heading time. With increasing salinity in both 61130 and PGS cultivars, heading time increased. Boomer had the lowest maturity time, while PGS had the greatest time to maturity. About the time of stem elongation, 605 and 61130 respectively had the minimum and maximum time of stem elongation. The interaction of salinity and cultivars was not significant for chlorophyll content in the flag leaf, but chlorophyll fluorescence (FV / FM ) of flag leaf was significant. C1352 and 71135 respectively had the highest and lowest chlorophyll content in flag leaf.
Makarnalık buğday çeşitlerine bazı fizyolojik ve fenolojik özellikleri üzerinde tuzluk etkisini değerlendirmek için, deneme Tesadüf Bloklar Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Denemede kontrol dahil 2 tuz seviyesi (60, 120 mM) ve 10 makarnalık buğday çeşidi (Boomer, PGS, 71135, 61130, 605, C1351, KND1000, KDM, Haurani ve G1252) kullanılmıştır. Kök uzama süresi, başaklanma ve olgunlaşma zamanı, bayrak yaprağının klorofil içeriği ve floresanı gibi özellikler ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına gore; tuzluluk ve çeşitlerin etkileşiminin sadece başaklanma süresi bakımından önemli olduğu bulunmuştur. Hem 61130 hem de PGS çeşitlerinde başaklanma süresi tuzluluğun artışına bağlı olarak artış göstermiştir. PSG çeşidi daha uzun bir olgununlama süresine sahip iken, Boomer çeşidi en düşük olgunlaşma süresine sahip olmuştur. Kök uzama süresi incelenecek olursa, 605 buğday çeşiti en düşük ve 61130 buğday çeşiti ise en yüksek kök uzama süresine sahip olmuşlardır. Tuzluluk ve çeşitlerin etkileşimi bayrak yaprağı klorofil içeriği bakımından önemsiz bulunmuş ancak, bayrak yaprağı klorofil floresan bakımından önemli (FV / FM) olarak saptanmıştır. C1352 ve 71135 çeşitlerinde bayrak yaprağı klorofil içeriği sırasıyla en yüksek ve en düşük olarak saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 24 Issue: 1 |