In this study, total phenol content, total anthocyanin content, ˚Brix, pH, titrable acidity, total ascorbic acid content and antioxidant capacity in the 26 apple cultivars cultivated in Ardahan City were determined and nutritional value of the apples were revealed. The varieties with high brix content and low acidity were determined as Şah Elması and Dervişbey, the cultivar with low brix content and high acidity was determined as Mahara. It was determined that the bio-active component content and fruit quality of Limon Elması and Yabani Elma were lower compared to the other cultivars. Uruset cultivar with red penetralia was determined to be richer in terms of total phenol content, anthocyanin content and antioxidant capacity compared to the other cultivars and the Mahara cultivar was determined to be richer in terms of ascorbic acid content compared to the other cultivars. Consequently, it was revealed that the cultivars cultivated in the region have high nutritional value and antioxidant capacity. In this respect it is suggested to consume those especially with their peels on as a functional food resource due to the healthy compounds they contain.
Bu çalışmada Ardahan bölgesinde yetişen 26 elma çeşidinde toplam fenolik madde içeriği, toplam antosiyanin içeriği, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik, toplam askorbik asit içeriği ve antioksidan kapasitesi belirlenerek çeşitlerin besleyici değeri ortaya çıkarılmıştır. SÇKM içeriği yüksek, asitlikleri düşük olan çeşitler Şah Elması ve Dervişbey, SÇKM içeriği düşük ve asitliği yüksek olan çeşit ise Mahara olarak belirlenmiştir. Limon Elması ve Yabani Elma’nın biyoaktif bileşik içeriğinin ve meyve kalitesinin diğer çeşitlere oranla düşük olduğu tespit edilmiştir. İçi kırmızı Uruset çeşidinin toplam fenolik madde ve antosiyanin içeriği ile antioksidan kapasite yönünden, Mahara çeşidinin ise askorbik asit içeriği yönünden diğer çeşitlerden zengin oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, bölgede yetişen çeşitlerin yüksek besleyici değere ve antioksidan kapasiteye sahip oldukları ortaya çıkarılmıştır. Bu bakımdan meyvelerin içerdikleri sağlığa faydalı bileşiklerden ötürü fonksiyonel gıda kaynağı olarak özellikle kabuklarıyla birlikte tüketilmeleri önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 24 Issue: 2 |