One of the most important requirements for organic livestock production activities is to meet organic roughage. In meeting organic roughage requirement, organic meadow-rangelands at first and then organic forage crops production areas have great importance. While 93% of the world organic roughage production area is made of organic meadow-rangeland areas, 7% of this area is consist of organic forage crop production areas. In our country by the year 2012, while organic rangeland is not available, there is organic meadow in 22 provinces. Productions of 359 259 ton organic roughage (315 053 ton organic forage crops production and 44 206 ton organic meadow production) can easily meet the requirement of organic animal production in Turkey. The main problems in production of organic roughage in our country are that production areas of organic roughage are located away from the province of organic livestock; lack of rangelands being one of the cheapest sources of organic roughage; and scientific studies about production of organic roughage cannot be put into practice.
Organik hayvansal üretim faaliyetlerinin en önemli gereksinimlerinden birisi organik kaba yem ihtiyacının karşılanmasıdır. Organik kaba yem ihtiyacının karşılanmasında, öncelikle organik çayırmeralar ve daha sonra da organik yem bitkileri üretim alanları büyük önem arz etmektedir. Nitekim dünyada organik kaba yem üretim alanlarının % 93’ünü organik çayır-mera alanları oluştururken, % 7’sini ise organik yem bitkileri üretim alanları oluşturmaktadır. Ülkemizde 2012 yılı itibari ile organik mera bulunmaz iken, yaklaşık 22 ilimizde organik çayır varlığı tespit edilmiştir. Çayır otu dahil olmak üzere, 359 259 ton toplam organik kaba yem üretim miktarımız (315 053 ton organik yem bitkileri üretimi ve 44 206 ton organik çayır otu üretimi) organik hayvansal üretimimizin kaba yem ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilmektedir. Ülkemizde, organik kaba yem üretimindeki başlıca sorunlar; bazı organik kaba yem üretim alanlarının organik hayvancılığın yapıldığı illerden uzak olması, organik yemlerin en ucuz kaynaklarından olan organik meraların bulunmaması ve organik kaba yem üretimi konusunda yapılan bilimsel çalışmaların pratiğe aktarılamamasıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 24 Issue: 2 |