Dünya çapında küresel kıtlık yayılış gösterirken gıda ya da ilaç olarak tüketilen yabani bitkilerin çevresel stres koşulları altında fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi önemlidir. Bu sebeple alkaline tuz ve asit konsantrasyonlarının yenilebilir yabani bir bitki olan Tragopogon latifolius’un çimlenme, süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Alkaline tuzlarının (KNO ve NaCl) ve asid (HSO ) konsantrasyonlarının çimlenmeyi uyardığı, ancak kontrolle karşılaştırıldığında SOD ve CAT enzim aktivitelerini etkilemediği belirlenmiştir. HSO uygulaması ile çimlenme gerçekleşmiş olsa da 17 gün sonra çimlenme kesintiye uğramıştır. Testlerden elde edilen sonuçlar stres koşulları altında Tragopogon latifolius’un bazı ekofizyolojik özelliklerine ışık tutmaktadır.
When global famine spreads throughout the world, it is important to determine the physiological and biochemical properties of wild plants, which are consumed as food, under environmental stress conditions. Herewith the effects of alkaline salt and acid concentrations on germination, superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) enzyme activities of Tragopogon latifolius, a wild edible plant, were investigated. It was determined that alkaline salts (KNO and NaCl) and acid (H SO ) concentrations induced germination, but did not affect the activity of SOD and CAT enzyme when compared to control. Although germination has occurred with application of HSO , it has stopped after 17 days. Tragopogon latifolius was not affected by the application of alkaline salts, but acidic concentrations led to interruption of germination. The data obtained from tests shed light on several ecophysiological characteristics of Tragopogon latifolius under stress conditions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 23 Issue: 3 |