BibTex RIS Cite

Evaluation of Radish (Raphanus sativus L.) and the Using of this Vegetable as Functional Foods

Year 2013, Volume: 23 Issue: 3, 289 - 295, 01.09.2013

Abstract

In order to be said a food has functional attributes, it will convey to the consumer both the unique characteristics of the food and associated health benefits. Today, species-based researches are making within foods with more micro-level approaches; one of these functional foods is radish. Radish, which has important roles in diet of people, raw-eaten and consumed as appetizer vegetable in meals; has high amount of medical and nutritional content. In this study, results of researches about the evaluation of radish (Raphanus sativus L.) and the using of this vegetable as functional food are reviewed.

References

  • Akan S, Veziroğlu S, Bilgin S, Taşan İ, Özgün Ö, Ceceloğlu F, Çakırer G, Ellialtıoğlu Ş, Halloran N (2012). Örtüaltında Yetiştirilen ve Farklı Zamanlarda Hasatı Yapılan Fındık Turplarının Bitkisel ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, 12-14 Eylül 2012, Konya, s:358-362.
  • Anonim (2013a). Soğuk havalarda turp’un faydaları - Alternatif Tıp - sağlıklı yaşam www.sifadoktoru.com/alternatif/soguk-havalarda-turpun-faydalari. Erişim Tarihi: 04 Mart 2013. Anonim (2013b). Nutrient data for 11429, Radishes, raw. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/ USDA National Nutrient database. National Nutrient Database for Standard Reference Release 25. Erişim Tarihi: 05 Mart 2013.

Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi

Year 2013, Volume: 23 Issue: 3, 289 - 295, 01.09.2013

Abstract

Bir gıdanın fonksiyonel özellikte olduğunun söylenebilmesi için o gıdanın hem besleyici olması, hem de insan sağlığına yararlı olması gerekmektedir. Fonksiyonel gıda olarak değerlendirilebilecek bitkilerden bir tanesi de turptur. Pişirilmeden çiğ olarak yenen, besleyici özellikleri olan ve yemeklerde iştah açıcı bir sebze olarak tüketilen turptaki bileşenler aynı zamanda yüksek oranda tıbbi nitelik taşımaktadır. Bu derlemede, turp (Raphanus sativus L.) hakkında genel bilgiler verilmiş ve fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmesine yönelik yapılan araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.

References

  • Akan S, Veziroğlu S, Bilgin S, Taşan İ, Özgün Ö, Ceceloğlu F, Çakırer G, Ellialtıoğlu Ş, Halloran N (2012). Örtüaltında Yetiştirilen ve Farklı Zamanlarda Hasatı Yapılan Fındık Turplarının Bitkisel ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, 12-14 Eylül 2012, Konya, s:358-362.
  • Anonim (2013a). Soğuk havalarda turp’un faydaları - Alternatif Tıp - sağlıklı yaşam www.sifadoktoru.com/alternatif/soguk-havalarda-turpun-faydalari. Erişim Tarihi: 04 Mart 2013. Anonim (2013b). Nutrient data for 11429, Radishes, raw. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/ USDA National Nutrient database. National Nutrient Database for Standard Reference Release 25. Erişim Tarihi: 05 Mart 2013.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

S. Akan This is me

S. Veziroğlu This is me

Ö. Özgün This is me

Ş. Ellialtıoğlu This is me

Publication Date September 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 23 Issue: 3

Cite

APA Akan, S., Veziroğlu, S., Özgün, Ö., Ellialtıoğlu, Ş. (2013). Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 23(3), 289-295.
Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.