The increasing concern on agricultural sustainability favours the maintenance of the intercropping systems, due to
an positive effect on soil conservation and improvement of soil fertility, more stable yields of intercropping systems using natural
resources more effectively, and its great potential for pest and disease reduction. The objective of this study was to determine the
effect of different intercropping systems on growth and yield of apricot, cherry, lettuce and radish under field conditions in 2005 - 2007.
In addition, Land Equivalent Ratio (LER) and economic net income were determined to assess the efficiency of different cropping
systems. The apricot (Prunus armeniaca L.) and cherry (Purunus avium L.) were intercropped with cos lettuce (Lactuca sativa L. var.
longifoila) and radish (Raphanus sativus L.) as intercrop. Each intercrop was planted in the middle of between apricot and cherry rows in
separate plots. All crops were grown also in pure stands. Results of this study indicated that different intercropping systems compared to
sole did not affect some growth characteristics of apricot and cherry. Net income increased when used cos lettuce or radish as intercrop.
The study showed that apricot or cherry sapling growing based intercrop treatments might provide the highest total yield as well as
profitability
Sürdürülebilir tarım metotlarına artan ilgi, toprak verimliliğinin korunması, kaynakların etkin kullanımı, elde edilen verimin istikrarlı olması, hastalık ve zararlıların etkinliğinin azaltılmasında önemli rol oynayabildiği için birlikte yetiştiricilik sistemlerini teşvik etmektedir. Bu araştırmanın amacı kayısı ve kiraz fidan yetiştiriciliğinde ara ürün olarak marul ve turp ile birlikte yetiştiriciliğin bitki büyümesi, verim, alan kullanım etkinliği ve ekonomik gelir üzerine etkisini belirlemektir. Araştırma tarla şartlarında 2005 -2007 yılları arasında yürütülmüştür. Denemede kayısı ve kiraz fidanlarının sıra arasında marul ve turp yetiştirilmiştir. Denemede kullanılan türler aynı zamanda yalın parsellerde yetiştirilmişlerdir. Araştırma sonunda birlikte yetiştiriciliğin kayısı ve kiraz fidanları üzerine olumsuz etki göstermediği, alan kullanım etkinliğinin göstergesi olarak kullanılan Alan Eşdeğer Oranı (AEO) değerlerinin 1’den büyük olduğu ve birlikte yetiştiriciliğin elde edilen geliri fidan yalın yetiştiriciliğe göre önemli derecede artırdığı belirlenmiştir. Araştırmada kayısı ile birlikte yetiştirildiğinde ara ürün olarak kullanılan marul ve turpta bitki ağırlığının yalın yetiştiriciliğine göre olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Çalışma sonunda, birlikte yetiştiriciliğin özellikle sınırlı kaynaklara sahip fidan üreticileri için elde edilen verim ve geliri artırdığı ve kaynakları daha etkin kullandığı için birlikte yetiştiricilik tavsiye edilebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Entomology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 19 Issue: 2 |