BibTex RIS Cite

Investigation of Existence of Bacillus cereus in Raw Milk and Some Milk Product

Year 1999, Volume: 9 Issue: 1, 5 - 8, 07.06.2016

Abstract

This study was performed to investigate the existance of Bacillııs cereus in raw rnilk, herby cheese and butter san1ples sold in Van . In this study, 40 raw rnilk, 75 herby cheese and 25 butter saınples in total of 140 san1ples were used as material. In conclusion , it was isolated and identified the level of Bacillus cereııs in raw milk san1ples 10 % (4 samples) l.xl02 - 2:8xl04 cfu/ml , in herby cheese 1.3 % (1 saınple) 9.0xl02 cfu/g. Bacillus cereus was isolated in none of the butter saınples .

Çiğ Süt ve Bazı Süt Ürünlerinde Bacillus cereus'un Varlığının Araştırılması

Year 1999, Volume: 9 Issue: 1, 5 - 8, 07.06.2016

Abstract

 Bu çalışma, Van'da tüketime sunulan çiğ süt, otlu peynir ve tereyağlarında Bacillus cereus'un varlığını belirlemek amacıyla

yapıldı. Çalışmada materyal olarak 40 adet çiğ süt, 75 adet otlu peynir ve 25 adet tereyağı olmak fizere toplam 140 örnek materyal olarak kullanıldı. Sonuç olarak, çiğ süt örneklerinin %10'unda (4 örnek) l.Oxl02-2.8 x 104 kob/rnl , otlu peynirlerin %1.3'nde (1 örnek) 9.0 x 102  kob/g dttzeyinde Bacillus cereus izole ve identifıye edildi. Tereyağı örneklerinin hiçbirinden Bacillus cereus izole edilemedi .

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sema Ağaoğlu This is me

Süleyman Alemdar This is me

Kamil Ekici This is me

Hüseyin Güdücüoğlu This is me

Publication Date June 7, 2016
Published in Issue Year 1999 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Ağaoğlu, S., Alemdar, S., Ekici, K., Güdücüoğlu, H. (2016). Çiğ Süt ve Bazı Süt Ürünlerinde Bacillus cereus’un Varlığının Araştırılması. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 9(1), 5-8.
Creative Commons License
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences by Van Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.