İki kavun (Cucumis melo L.) çeşidinde (Zard-Eyvanekey ve Sousky-Sabz) fiziksel ve mekanik özelliklerdeki değişiklikler, olgunlaşmanın beş farklı aşamasında çalışılmıştır. Meyveler, ham, erken olgunlaşma, orta olgunlaşma, olgun ve aşırı olgun aşamalarda hasat edilmiş ve bazı fiziksel ve mekanik meyve özellikleri (irilik, ebat, yüzey alanı, küresellik, gerçek yoğunluk, meyve boy/en oranı, tohum boşluğu boy/en oranı, nem içeriği ve elastikiyet modülü), olgunlaşma sürecinde incelenmiştir. Her iki kavun çeşidinde meyve iriliği, ebat, yüzey alanı ve küresellik hasat aşamalarında artarken, meyve boy/en
oranı, tohum boşluğu boy/en oranı, nem içeriği ve elastikiyet modülünün azaldığı belirlenmiştir. Her iki çeşit, genellikle benzer şekilde fakat farklı oranlarda değişmiştir. Varyans analizi, her özellik için çeşitlerin farklı aşamaları arasında önemli farklılıklar göstermiştir. İki yönlü ANOVA testi, olgunlaşma sırasında çeşitler arasındaki tüm özelliklerin davranışında önemli etkileşimler göstermiştir.
Changes in physical and mechanical properties of two melon (Cucumis melo L.) cultivars ('Zard-Eyvanekey' and 'Sousky-Sabz') were studied in five different stages of ripening. The fruits were harvested at immature, early ripening, moderately ripe, ripe and over ripe stages and taking into account some physical and mechanical properties (mass, size, surface area, sphericity, true density, fruit length/width ratio, seed cavity length/width ratio, moisture content and modulus of elasticity) in order to understand this behavior during the ripening process. The attributes mass, size, surface area, sphericity of both melon types increased with the advances in the harvesting ages, whilst a reverse was found with true density, fruit length/width ratio, seed cavity length/width ratio, moisture content and modulus of elasticity. The two cultivars generally changed in similar patterns, but not at the same rate. Analysis of variance showed significant differences between the different stages in each cultivar for every attribute. A two-way ANOVA test showed significant interactions in the behavior of all the attributes between cultivars during ripening.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 2 |