This study was carried out to determination effect of mycorrhiza to yield and yield component of lettuce (Lactuca sativa) under water stress condition. Water levels of 100 % and 50 % and Glomus mycorrhiza were applied on lettuce at the non-heat greenhouse of GAP Agricultural Research Institute. Canopy diameter, head weight, head diameter, head length, marketable leaves number, marketable leaves weight, unmarketable leaves weight, total leaves numbers, root collar diameter, root width and root length were measurement and also some micro and macro nutrient were investigated. Spore and infection rate at the root zone were determined. As a result the full irrigation effected as positively to the yield and yield component of lettuce, with more irrigation caused N increasing and the highest Fe content was determined at the applied mycorrhiza and at the full irrigation parcel. The highest spoore numbers (86.67) and rate (56.67 %) of root zone were determined at the 50 % irrigation level.
Bu çalışma, su kısıntısı koşullarında mikoriza (Glomus) fungusunun marul (Lactuca sativa) sebzesinin verim ve verim bileşenlerine etkisini belirlemek üzere gerçekleştirilmiştir. % 100 (tam su) ve % 50 su düzeyleri ile Glomus türü mikoriza fungusu uygulanan marul bitkileri GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ısıtmasız seralarında yetiştirilmiştir. Denemede, kanopi çapı, baş ağırlığı, baş çapı, baş boyu, pazarlanabilir yaprak sayısı, pazarlanabilir yaprak ağırlığı, pazarlanamaz yaprak ağırlığı, toplam yaprak sayısı, kök boğazı çapı, kök eni ve kök boyu ölçümleri ile yapraklardaki bazı mikro ve makro element içeriklerine bakılmıştır. Kök bölgelerinde görülen spor ve infeksion (bulaşma) oranları da tespit edilmiştir. Sonuç olarak tam sulamanın marul bitkisinin verim ve diğer verim bileşenlerini olumlu etkilediği, su düzeyinin artışıyla yapraklardaki N miktarının arttığı, en yüksek Fe içeriğinin de tam sulama konusundaki mikorizal fungusu uygulamalarında olduğu saptanmıştır. Bitki kök bölgesinde görülen en yüksek sayıdaki spor sayısı (86.67 ad.) ve en fazla infeksiyon (% 56.67) % 50 su kısıntısı uygulanan konuda tespit edilmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 30, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 3 |