Wheat in grain, is a food
source with high strategic importance and it was cultured since ancient times.
Since the increase of population in the world, it was necessary in order to increase the yield per unit area. Increasing yield per unit area of
wheat, can be achievable by various breeding methods. Knowing the genetic
similarities - differences of plant genetic resources are very important for
breeding. In recent years, molecular marker methods are often preferred in
wheats. This study was aimed to molecular characterization of 23 bread wheat
varieties which collected from different regions of Turkey using capillary
electrophoretic method for 32 SSR primers. As a result of molecular marker
analysis the genetic similarities and differences between the varieties are
revealed at the molecular level. In addition, this study emphasizes once again
the importance and necessity of using molecular markers for breeding studies.
Tahıllar içerisinde
buğday, ilk çağlardan beri kültürü yapılan ve stratejik önemi yüksek olan bir
besin kaynağıdır. Nüfusun artmasıyla birlikte birim alandan alınan verimi
arttırma ihtiyacı doğmuştur. Buğdayda birim alandan alınan verimi arttırmak
çeşitli ıslah yöntemleri ile mümkün olabilir. Gen kaynaklarının genetik
benzerlik-farklılıklarının bilinmesi bitki ıslahı açısından oldukça
önemlidir. Son yıllarda buğdayda yapılan çalışmalarda moleküler markör yöntemleri
sıklıkla tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı
bölgelerinden toplanan 23 adet ekmeklik buğday çeşidinin moleküler
karakterizasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 32 adet
SSR primeri kullanılarak spesifik DNA bölgelerinin çoğaltılması sağlanmış
ve kapillar yöntemle elektroforez işlemini gerçekleştirilmiştir.
Yapılan moleküler markör analizi sonucunda çeşitler arasındaki genetik
benzerlik ve farklılıklar moleküler düzeyde ortaya konmuştur. Ayrıca bu
çalışmayla moleküler markör kullanımının ıslah çalışmaları için önemi ve
gerekliliği bir kez daha vurgulanmıştır.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2017 |
Acceptance Date | March 12, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 27 Issue: 1 |