Sulama suyu tuzluluğunun
patlıcan bitkisinde verim, bazı verim bileşenleri, su kullanım etkinliği,
yaprak klorofil ve karotenoid içeriği üzerine etkileri bir sera denemesi ile
araştırılmıştır. Çalışmada, sulama suyu tuzluluğu için sekiz farklı elektriksel
iletkenlik düzeyi (EC= 1.4, 2.4, 3.4, 4.4, 5.4, 6.4, 7.4 ve 8.4 dS/m), kontrol
konusu olarak çeşme suyu (EC=0.4 dS/m) kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme
desenine göre 4 tekerrürlü olarak tasarlanan araştırmada bitkiler silindirik
lizimetrelerde yetiştirilmiştir. Tuz stresine verimin tepkisi olarak, toprak
tuzluluğu eşik değeri 1.49 dS/m olarak belirlenmiştir. Genelde, bitki su
tüketimleri sulama suyu tuzluluğu ile azalırken, en yüksek su kullanım
etkinliği düşük tuzluluk seviyelerinde (≤2.4 dS/m) saptanmıştır. Verim tepki
etmeni 1.58 olarak bulunmuştur. Bitki boyu, bitki yaş ve kuru ağırlıkları,
yaprak alanı ve yaprak oransal su potansiyeli değerleri 3.4dS/m’lik tuzluluk
seviyesiyle birlikte azalma eğilimine girmiştir. Düşük tuzluluk seviyeleri (1.4
ve 2.4 dS/m) patlıcan bitkisinin yaprak klorofil ve karotenoid içeriğini
arttırmıştır.
The
effects of irrigation water salinity on some yield components, water use
efficiency, leaf chlorophyll and carotenoid content of eggplant were
investigated with a greenhouse experiment. Eight saline irrigation waters with
electrical conductivities (EC= 1.4, 2.4, 3.4, 4.4, 5.4, 6.4, 7.4 and 8.4 dS/m and tap water (EC=0.4 dS/m) as a control treatment were
utilized. The experiment was set up as a completely randomized design with four
replications per treatment and crops was grown in cylindrical lysimeters. As the yield response to salt stress, the
value of threshold salinity was determined as 1.49 dS/m for soil salinity. Crop evapotranspiration generally decreased with
irrigation water salinity, the highest water use efficiency was obtained from
relatively low salinity levels (≤ 2.4 dS/m). The crop yield coefficient
(Ky) was calculated as 1.58. Plant height, plant fresh and dry weights, leaf
area and relative dS/m) increased leaf chlorophyll and carotenoid content
of eggplant.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 29, 2019 |
Acceptance Date | February 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 1 |