This study
was carried out to evaluate some physical and chemical properties of wild
bilberry fruits collected from Sarıkamış forest of Kars province in Eastern
Anatolia Region of Turkey. For this purpose, berry width, berry length, berry
weight, pH, titratable acidity content (TAC), soluble solid content (SSC),
taste, aroma, L*, a*, and b* color values were
measured based on 4 replications of 20 fruit samples each from 20 plant
genotypes. The results were interpreted on average values. Average values for
width, length, weight, pH, TAC, SSC, taste, aroma and L*, a*, b* color values of berries were found
as: 9.12 mm, 8.02 mm, 5.08 g, 2.22, 2.70%, 7.41%, 2.95, 3.00, 14.88, 1.72 and
0.06, respectively. Range values for the corresponding characteristics were
determined as: 7.55 to 10.37 mm, 6.95 to 9.80 mm, 3.00 to 7.00 g, 2.04 to 2.60
%, 2.40 to 3.00 %, 6.00 to 8.50, 2.00 to 4.00, 13.24 to 16.30, 1.004 to 3.04
and -1.98 to 3.87, respectively (There is no aroma interval between these
values). The current research is a preliminary evaluation for some physical and
chemical characteristics of wild bilberries native to Sarıkamış district.
Consequently, more detailed studies should be conducted on further physical and
chemical characteristics of bilberries for breeding purposes and to gain
baseline knowledge on the flora of Turkey.
Bu
çalışmanın amacı, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesindeki Kars-Sarıkamış
ormanlarında yetişen çoban üzümü meyvelerinin bazı fiziksel ve kimyasal
özelliklerinin belirlenmesidir. Bu amaçla meyve ağırlığı, genişliği, uzunluğu,
pH, titre edilebilir asit miktarı, suda çözünebilir kuru madde miktarı, tat,
aroma, L, a ve b değerleri, 20 farklı bitkiden elde edilen 20’şer adet meyvede,
4’er tekerrürlü olarak yapılmıştır. Sonuçlar ortalama değerler üzerinden
yorumlanmıştır. Meyve genişliği,
uzunluğu, ağırlığı, pH, titre edilebilir asit miktarı, suda çözünebilir kuru
madde miktarı, tat, aroma ile L*, a* ve b* renk değerleri sırasıyla: 9.12 mm,
8.02 mm, 5.08 g, 2.22, 2.70%, 7.41 %, 2.95, 3.00, 14.884, 1.72 ve 0.065 olarak
bulunmuştur. Sözü geçen bu parametrelerin aralıkları ise sırasıyla: 7.55-10.37
mm, 6.95-9.80 mm, 3.00-7.00 g, 2.04-2.60, 2.40-3.00 %, 6.00-8.50 %, 2.00-4.00,
13.24-16.30, 1.004-3.04 ve -1.98-3.87’dır (Aroma için aralık değer tespit
edilmemiştir). Elde edilen bu sonuçlar, Sarıkamış bölgesinde yetişen çoban üzümlerinin
bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi açısından bir ön çalışma
niteliğindedir. Türkiye florası hakkında bilgi edinmek ve ıslah amaçlı
kullanımlar için çoban üzümlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine
daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Acceptance Date | March 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 2 |