The concept of water footprint can defined as the
amount of fresh water utilized in the production or supply of the goods and
services. Evaluation of a region's water footprint can provide the
sustainability and efficient use of clean water resources. Water footprint helps to create better water management
plans and strategies for the future oriented. In this study, we calculated blue
(irrigation) and green (precipitation) water footprint of some important crops
(Silage corn, potato, sugar beet and alfalfa) in Van province. The remainder of
winter precipitation, precipitation and evapotranspiration in vegetation
period, total crop production of the region and total area were used to
calculate water footprint of selected crops. In Van province, the total water
(blue + green) required a ton for silage maize, potato, sugar beet and alfalfa
was 147.4, 230.3, 120.0 and 287.5 m3, respectively. Total water
footprint for 2016 was determined for silage maize, potato, sugar beet and
alfalfa were as 786 674, 1 537 022, 6 909 240 and 638 827 875 m3,
respectively.
Su ayak
izi kavramı, mal ve hizmetlerin üretiminde veya tedarikinde kullanılan tatlı su
miktarı olarak tanımlanabilir. Bir bölgenin su ayak izinin değerlendirilmesi,
temiz su kaynaklarının sürdürülebilirliğini ve verimli kullanımını
sağlayabilir. Ayrıca geleceğe yönelik daha iyi su yönetim planları ve
stratejilerinin oluşturulmasına yardımcı olur. Bu çalışmada, Van ilinde
yetiştiriciliği yapılan bazı önemli bitkilerin (silajlık mısır, patates, şeker
pancarı ve yonca) mavi (sulama suyu) ve yeşil (yağış suyu) su ayak izleri
hesaplanmıştır. Seçilen bitkilerin su ayak izlerinin hesaplanmasında kıştan
arta kalan yağış, vejetasyon dönemindeki yağış ve evapotranspirasyon ile bu
bitkilerin üretim alanları ve toplam üretim miktarları kullanılmıştır. Van
ilinde silajlık mısır, patates, şeker pancarı ve yonca için 1 ton üretim başına
gereken toplam su miktarı (mavi + yeşil) sırasıyla 147.4, 230.3, 120.0 ve 287.5
m3/ton olarak bulunmuştur. 2016 yılında silajlık mısır, patates,
şeker pancarı ve yoncanın toplam üretimi için su ayak izi de sırasıyla 786 674,
1 537 022, 6 909 240 ve 638 827 875 m3 olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Acceptance Date | April 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 2 |