The interaction between
various cultivar candidates were developed by breeding programs and different
environmental conditions are important. This criterion that demonstrates the
real performance of genotypes. It can be revealed that which genotypes are
better to adapt good environmental conditions, where genotypes are better to
adapt unsuitable environmental conditions or which genotypes are showing good
or poor stability in all locations by means of genotype × environment
interaction. In this study, it is aimed to determine the
performances of some fruit quality characteristics and yield components of
local promising winter squash cultivar candidates (55ÇA15, 55ÇA06 and 57Sİ21)
which are developed by selection breeding methods from Black Sea Region winter
squash populations in three different ecological conditions (Bafra, Tekkeköy
and Salıpazarı) of Samsun province. It was determined that there were
significant differences winter squash genotypes and locations in terms of fruit
dimensions and fruit rind thickness values. However, fruit flesh color and
total soluble solid content (TSS %) values were not statistically significant.
In comparison with the yield values of the pumpkin cultivar candidates, 57Sİ21
(21 t ha-1) showed the best performance. This genotype was followed
by 55ÇA15 (17 t ha-1) and 55BA03 (17 t ha-1). In terms of
average fruit weight, 57Sİ21 genotype was found to be more stable than the
other genotypes due to below 1 regression coefficient, positive regression
constant, Sd2 value close to 0 and 0.86 r2 value.
Similarly, 57Sİ21 was found to be more stable than Arıcan-97 cultivar in fruit
flesh hardness. As a consequence; 57Sİ21 genotype compared to other genotypes;
yield and fruit number values were higher and fruit weight, and fruit flesh
firmness values were found to be more stable. It was determined the most
promising genotype for Samsun ecological conditions. In the next years, cultivar registration procedure for this
genotype will be initiated. Thus, a new winter squash cultivar will be released
into production for Turkey.
Islah programları sonucunda
geliştirilen çeşit adaylarının değişik çevre koşulları ile oluşturdukları
etkileşim, genotiplerin gerçek performanslarını ortaya koyan önemli bir
kriterdir. Genotip × çevre interaksiyonu ile hangi genotiplerin uygun olmayan
çevre şartlarına daha iyi adapte oldukları veya hangi genotiplerin tüm
lokasyonlarda stabilite gösterdikleri ortaya konulabilmektedir. Bu çalışmada,
Karadeniz Bölgesi kestane kabağı (Cucurbita
maxima Duch.) populasyonlarından seleksiyon
ıslahı yoluyla geliştirilen ümit var yerli kestane kabağı çeşit adaylarının
(55ÇA15, 55ÇA06 ve 57Sİ21) Samsun
ekolojik koşullarında üç farklı lokasyonda (Bafra, Tekkeköy ve Salıpazarı) bazı
meyve kalite özellikleri ile verim unsurları yönünden performanslarının
belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, meyve boyutu ve meyve kabuk kalınlığı
değerleri yönünden hem kestane kabağı genotipleri hem de lokasyonlar arasında
önemli düzeyde farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Meyve et rengi ve suda
çözünebilir kuru madde (SÇKM) değerleri yönünden ise istatistiksel olarak
önemli düzeyde bir farklılık bulunmamıştır. Kabak çeşit adayları verim
değerleri yönünden karşılaştırıldığında 57Sİ21 (2.1 t da-1) ilk
sırada yer almıştır. Bu genotipi, 55ÇA15 (1.7 t da-1) ve 55BA03 (1.7
t da-1) izlemiştir. Ortalama meyve ağırlığı yönünden; regresyon
katsayısı 1’in altında, regresyon sabitesi pozitif, Sd2 değeri 0’a
yakın ve r2 değeri 0.86 olan 57Sİ21 genotipinin, diğer genotiplere
göre daha stabil olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde meyve eti sertliği
yönünden de 57Sİ21 genotipinin, Arıcan-97 çeşidine göre daha stabil olduğu
belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; incelenen kestane kabağı çeşit adayları
içerisinde dekara verim ve meyve sayısı değerleri yüksek, meyve ağırlıkları ve
meyve eti sertliği özellikleri daha stabil olan 57Sİ21 genotipinin Samsun
ekolojik koşullarına en uygun genotip olduğu saptanmıştır. Gelecek dönemde,
belirtilen çeşit adayının standart tohumluk kaydına (tescil) alınması
çalışmalarına başlanacaktır. Böylece ülkemiz için yeni bir kestane kabağı çeşidi
üretime kazandırılmış olacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Acceptance Date | May 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 2 |