Pomegranate
fruit is an important fruit species in human nutrition due to its rich
biochemical content. In this study, organic acids (malic, citric, tartaric,
succinic, oxalic and fumaric acid) and vitamin C contents of fruits of
pomegranate genotypes grown in Çukurca (Hakkari) district were determined.
Correlations between these biochemical contents were examined by basic
component analysis and the statistical distributions of pomegranate genotypes
in terms of bioactive contents were determined. The variation of in genotypes
in terms of organic acid and vitamin C contents is explained as 44.73 % with
two main components. When the organic acid contents in the study were
evaluated, it was determined that the dominant acid was citric acid except for
one genotype, followed by malic acid, fumaric acid, succinic acid, oxalic acid,
and tartaric acid. Oxalic acid, malic acid, citric acid, succinic acid, fumaric
acid, and tartaric acid contents of pomegranate fruit juices were determined to
range from 0.02 to 0.59 g l-1 from 1.01 to 2.84 g l-1,
from 1.92 to 7.84 g l-1, from 0.06 to 0.28 g l-1, 0.13 to
0.68 g l-1, 0.03 to 0.10 g l-1, respectively. In the study,
30HAK02 genotype (30.84 mg l-1) was found to contain higher vitamin
C than other genotypes.
Nar meyvesi, biyokimyasal içeriğinin de zengin olması
sebebiyle insan beslenmesinde önemli meyve türleri arasında yer almaktadır.
Yapılan bu araştırmada Çukurca (Hakkari) ilçesinde yetiştirilen nar
genotiplerine ait meyvelerin organik asitler (malik, sitrik, tartarik,
süksinik, okzalik ve fumarik asit) ve C vitamini içeriklerinin tespit edilmesi
amacıyla yapılmıştır. Bu biyokimyasal içerikler arasındaki korelasyonlar temel
bileşen analizi ile incelenmiş ve nar genotiplerinin biyoaktif içerikler
açısından istatistiksel olarak dağılımları belirlenmiştir. Organik asit ve C
vitamini bakımından incelenen genotiplerde meydana gelen değişimin % 44.73’ü
iki temel bileşen ile açıklanmıştır. Söz konusu araştırmada organik asit
içerikleri değerlendirildiğinde, bir genotip haricinde genel olarak hakim olan
asidin sitrik asit olduğu, bunu sırasıyla malik asit, fumarik asit, süksinik
asit, okzalik asit ve tartarik asidin takip ettiği tespit edilmiştir. Nar
genotiplerine ait meyve sularının okzalik asit içeriğinin 0.02-0.59 g/l, malik
asit içeriğinin 1.01-2.84 g/l, sitrik asit içeriğinin 1.92-7.84 g/l, süksinik
asit içeriğinin 0.06-0.28 g/l, fumarik asit içeriğinin 0.13-0.68 g/l ve
tartarik asit içeriğinin 0.03-0.10 g/l arasında değiştiği belirlenmiştir.
Araştırmada, genotipler C vitamini içeriği açısından kıyaslandığında 30HAK02
(30.84 mg/l) genotipi diğer genotiplerden daha yüksek oranda C vitamini
içerdiği görülmüştür
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2019 |
Acceptance Date | August 9, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 3 |