In this study, it was evaluated the production, price change, foreign trade and competition power of onions, which has a significant value in Turkey. It is produced about 2.10 million tons of onions (dry or green) in Turkey. According to 2017 data, Turkey has 22.23 % of production of onions in the world. It was determined that onion prices increased or decreased year to year in the period of 2005-2017. However according to 2005 prices, green and dry onion prices increased by 2.37 and 2.61 times in 2018, respectively. In recent years (2016), dry onions exports and imports in Turkey are respectively 105 and 20 thousand tons. While Turkey's competitiveness (comparative advantages) in onions was low during the period 2012-2014, it has been determined not to have an advantage in 2015-2016. Besides, it is possible to increase production, qualification, and competitiveness in export by means of the measures taken in onions.
Primary Language | tr |
---|---|
Subjects | Horticulture |
Published Date | Aralık 2019 |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Dates |
Publication Date : December 31, 2019 |
Bibtex | @research article { yyutbd595257,
journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi},
issn = {1308-7576},
eissn = {1308-7584},
address = {},
publisher = {Yuzuncu Yil University},
year = {2019},
volume = {29},
pages = {634 - 640},
doi = {10.29133/yyutbd.595257},
title = {Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü},
key = {cite},
author = {Güvenç, İsmail}
} |
APA | Güvenç, İ . (2019). Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü . Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi , 29 (4) , 634-640 . DOI: 10.29133/yyutbd.595257 |
MLA | Güvenç, İ . "Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü" . Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 (2019 ): 634-640 <https://dergipark.org.tr/en/pub/yyutbd/issue/50355/595257> |
Chicago | Güvenç, İ . "Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 (2019 ): 634-640 |
RIS | TY - JOUR T1 - Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü AU - İsmail Güvenç Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.595257 DO - 10.29133/yyutbd.595257 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 634 EP - 640 VL - 29 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.595257 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.595257 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü %A İsmail Güvenç %T Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü %D 2019 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 29 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.595257 %U 10.29133/yyutbd.595257 |
ISNAD | Güvenç, İsmail . "Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 29 / 4 (December 2019): 634-640 . https://doi.org/10.29133/yyutbd.595257 |
AMA | Güvenç İ . Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. YYÜ TAR BİL DERG. 2019; 29(4): 634-640. |
Vancouver | Güvenç İ . Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2019; 29(4): 634-640. |
IEEE | İ. Güvenç , "Türkiye’de Soğan Üretimi, Fiyat Değişimi, Dış Ticareti ve Rekabet Gücü", Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 29, no. 4, pp. 634-640, Dec. 2020, doi:10.29133/yyutbd.595257 |