Taurus snowdrop is one of the species exported with the quota limitation. Growing bulb in a short time is an important issue in terms of production. This research was performed so as to specify impressions of varied sucrose rates on the bulblet formation and growing. Galanthus elwesii Hook. (Taurus snowdrop) bulbs with a circumference of 4 cm obtained from a private company were used in this study. After the bulbs were cleaned, they were vertically divided into four segments (chips) and the chips were put on plastics bags with perlite. After adding perlite to the bag, city water (control), 1% sucrose and 2% sucrose solution were given to the bags filled with perlite to form bulblet from Taurus snowdrop chips in incubation. Incubation was done in storeroom at 18-20 oC temperature. At the end of the incubation, the bags were emptied and measurements were performed. According to statistical analysis; the impression of varied sucrose levels on the number of bulblet, bulblet and segment weight, bulblet height and bulblet weight was insignificant. The bulblet number ranged from 1.00 to 1.33 piece and the bulblet weight ranged from 0.16 to 0.33 g. As sucrose dose increased, bulblet diameter increased. The impression of varied sucrose levels on bulblet diameter was statistically significant (p < 0.05). The highest bulblet diameter was obtained in 2% sucrose (6.28 g) and 1% sucrose (5.54 g) treatments.
Toros kardeleni ihracatı kota sınırlaması ile yapılan türlerden birisidir. Soğanın kısa süre içinde büyütülmesi üretim yönünden önemli bir konudur. Bu çalışma Toros kardeleni çoğaltmada değişik sakkaroz düzeylerinin yavru soğan oluşum ve gelişimindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede özel bir firmadan temin edilen 4 cm çevre uzunluğuna sahip Galanthus elwesii Hook. (Toros kardeleni) soğanları kullanılmıştır. Soğanlar temizlendikten sonra dikey olarak dört dilime ayrılmış ve dilimler perlit dolu torbalara yerleştirilmiştir. Torbalara perlit ilave edildikten sonra, Toros kardeleni dilimlerinden inkübasyonda yavru soğan oluşturması için perlit dolu torbaların içine çeşme suyu (kontrol), %1 sakkaroz ve %2 sakkaroz çözeltisi verilmiştir. İnkübasyon 18-20 oC sıcaklıkta adi depoda yapılmış. İnkübasyon bitiminde torbalar boşaltılmış ve ölçümler gerçekleştirilmiştir. Yapılan istatistiksel analizlere göre; farklı sakkaroz düzeylerinin yavru soğan sayısı, yavru soğan ve parçacık ağırlığı, yavru soğan yüksekliği ve yavru soğan ağırlığı üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Yavru soğan sayısı 1.00 - 1.33 adet arasında, yavru soğan ağırlığı 0.16 - 0.33 g arasında değişmiştir. Artan sakkaroz dozları ile yavru soğan çapı artış göstermiştir. Farklı sakkaroz düzeylerinin yavru soğan çapı üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli olmuştur (p < 0.05). En yüksek yavru soğan çapı %2 sakkaroz (6.28 g) ve %1 sakkaroz (5.54 g) uygulamalarından elde edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Botany, Agricultural Engineering, Agricultural Engineering (Other), Agricultural, Veterinary and Food Sciences, Horticultural Production |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Acceptance Date | April 12, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 30 Issue: 2 |