Pear production areas have been increasing in the last years and rootstocks and new varieties which have different growing characteristics are being used. Therefore, their responses to water stress must be determined. For this purpose, one-year-old Deveci, Ankara, and Margarita pear varieties grafted on OHFx333 rootstock were used in this study. This experiment was conducted at Fruit Research Institute, MAREM, Eğirdir-Isparta, Turkey. The potted mixture used in the study consisted of 1:1:0.5 ratio of soil:peat:manure. The mixture was put into pots having 18 liter volume as equal amounts and one year old pear trees was planted. There were three different water stress treatments in the study for each variety/rootstock combination. The treatments were; D0: the soil was fully irrigated to reach field capacity in each irrigation; D1: 50% of D0; D2: 25% of D0, severe stress. Plant height, plant weight, root weight, shoot length, and shoot diameter were affected negatively depending to stress level intensity. According to the results of measurement, it was determined that Margarita variety grafted onto OHFx333 rootstock was least affected by water stress.
Ülkemizde son yıllarda armut üretim alanları artmış ve yetiştiricilikte farklı gelişim özelliklerine sahip anaç ve yeni çeşitler de kullanılmaya başlanmıştır. Bundan dolayı yeni anaçlar ve çeşitlerin su stresine karşı gösterdikleri tepkilerin belirlenmesine gereksinim duyulmaktadır. Bu amaçlar yürütülen çalışmada OHFx333 anacı üzerine aşılı Deveci, Ankara ve Margarita armut çeşitlerine ait 1 yaşlı fidanlar kullanılmıştır. Deneme Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yürütülmüştür. Denemede kullanılan saksı harcı 1:1:0.5 oranlarında tınlı toprak:torf:hayvan gübresi karışımından oluşmuştur. Karışım, ağırlıkları bilinen 18 litrelik saksılara eşit miktarlarda konulmuş ve 1 yaşlı armut ağaçlarının dikimi yapılmıştır. Denemede her bir çeşit için 3 farklı sulama konusu yer almıştır. Konular; D0: her sulamada eksilen nemin saksı tarla kapasitesine getirilmesi, D1: D0 uygulamasında saksılara verilen suyun % 50’sinin verilmesi, D2: D0 uygulamasında saksılara verilen suyun % 25’inin verilmesi şeklinde oluşturulmuştur. Bitki boyu, bitki ağırlığı, kök ağırlığı, sürgün uzunluğu ve sürgün çapı gelişimleri stres düzeylerinin yoğunluğuna bağlı olarak olumsuz etkilenmiştir. Vejetatif ölçüm sonuçlarına göre OHFx333 anacına aşılı Margarita çeşidinin su stresinden en az etkilenen çeşit olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2021 |
Acceptance Date | August 25, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 31 Issue: 3 |