This study was carried out to determine the effect of silage on fermentation quality. The silage was produced by forage yield of mixed planting of corn and soybeans which was planted as a second crop in Mardin ecological conditions. The field experiment was carried out in a Randomized Complete Experiment Design with three replications at 7 different planting ratios [corn (C), 70% corn + 30% soybean (70C30S), 60% corn + 40% soybean (60C40S), 50% corn + 50% soybean (50C50S), 40% corn +% 60 soybean (40C60S), 30% corn + 70% soybean (30C70S) and soybean (S)]. The single (pure) and mixed yield obtained from each plot were left to fermentation in glass jars for 90 days in four repetitions. According to the results of the study, the highest fresh biomass obtained was 71 071 and 68 333 kg ha-1 respectively from 60C40S and 70C30S mixtures, and the highest crude protein yield was obtained from 60C40S, 70C30S, 30C70S and 50C50S mixtures planting ratios. As the soybean ratio in the mixture increased, the CP ratio, silage pH and butyric acid (BA) concentration increased. While the lactic acid (LA) concentration of corn silage was the highest value with 2.67% in dry matter (DM), this value has been determined as 1.04% in soybean silage. To conclude, in regions having ecological conditions of Mardin province, it is recommended to mix planting with 30% or 40% ratio of soybean plant with corn plant to increase the protein value of corn silage and improve the fermentation of soybean.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı
2015-FBE-YL279
The authors gratefully acknowledge Van Yuzuncu Yil University Scientifc Researches Project Unit (Project No: 2015-FBE-YL279) for financial support.
Bu çalışma, Mardin ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak ekimi yapılan mısır ve soya karışık ekimlerin kaba yem verimi ile oluşturulan silajların fermantasyon kalitesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tarla denemesi 7 farklı ekim oranında [mısır (M), % 70 mısır + % 30 soya (70M30S), % 60 mısır + % 40 soya (60M40S), % 50 mısır + % 50 soya (50M50S), % 40 mısır + % 60 soya (40M60S), % 30 mısır + % 70 soya (30M70S) ve soya (S)] 3 tekrarlamalı olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre yürütülmüştür. Her bir parselden elde edilen yalın ve karışım hasıllar 4 tekrarlamalı olarak cam kavanozlarda 90 gün boyunca fermantasyona bırakılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek yeşil ot verimi 60M40S ve 70M30S karışık ekim oranlarından sırasıyla 71 071 ve 68 333 kg/ha olarak, en yüksek ham protein verimi ise 60M40S, 70M30S, 30M70S ve 50M50S karışık ekim oranlarından elde edilmiştir. Karışımdaki soya fasulyesi oranı arttıkça silajın HP oranı, silaj pH’sı ve silaj bütirik asit konsantrasyonu artmıştır. Mısır silajının laktik asit konsantrasyonu KM’de % 2.67 ile en yüksek iken bu değer soya silajında % 1.04 olarak en düşük düzeyde belirlenmiştir. Sonuç olarak; Mardin İli ekolojik koşullarına sahip alanlarda mısır silajının protein değerini artırmak ve soyanın fermantasyonunu iyileştirmek için mısıra ek olarak % 30 veya % 40 oranında soya ile karışık ekimin yapılması önerilebilir.
2015-FBE-YL279
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2015-FBE-YL279 |
Publication Date | December 31, 2021 |
Acceptance Date | August 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 31 Issue: 4 |