Zeytin ağacının temel fenolik bileşiği olan oleuropein, zeytin meyvelerinin karakteristik acı tadından sorumludur. Zeytin yaprakları ve zeytin meyvesinde aktif olarak bulunan oleuropein elenolik asit ve hidroksitirozolün glukosidik esterleridir. Oleuropein zeytin yaprakları ve zeytin meyvesinde baskın olarak bulunur. Ancak zeytinyağında bulunmaz. Sızma zeytin yağında baskın bulunan fenolik bileşik ise oleaceindir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar oleuropeinin kanser önleyici, antiinflamatuar, antimikrobiyal özellikler gibi insan sağlığı üzerine olumlu etkilere sahip olduğunu gösterir. Oleuropein ve diğer fenolik bileşikler oksidatif stabilite ve organaleptik özelliklerden sorumlu oldukları için yağın kalitesinin değerlendirilmesinde büyük önem taşırlar
Oleuropein is the main phenolic compound of olive tree and is responsible for the characteristic bitterness of olive fruits. Oleuropein, the active constituent of olive leaf and fruits, is a glucosidic ester of elenolic acid and hydroxytyrosol. Oleuropein is the predominant phenolic compound of the olive fruit and leaves of Olea europaea L. (Oleaceae). However, oleuropein does not occur in olive oil. The predominant phenolic compound in the virgin olive oil is oleacein. Recent studies have shown that oleuropein possesses beneficial effects on human health, such as antiatherogenic, anticancer, anti-inflammatory and antimicrobial properties. Phenolic compounds in the fruits of the olive plant as oleuropein are important factors to consider in evaluating virgin olive oil quality because they are partly responsible for its auto-oxidation stability and organoleptic characteristics
Other ID | JA89FD53EV |
---|---|
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 3 Issue: 1 |