The most important factor limiting the olive cultivation in a region is climate. Olive trees in the presence of adequate and quality products has characteristics of Mediterranean climate. Climate changes in the characteristics of olive trees significantly effects the vegetative and generative growth. For example, olive trees, pollination and fertilization in extremely hot weather and drying winds formed during drying dusting the top of anthers and reduces the formation of fruit. Similarly, a decrease in rainfall, drought conditions at fruit set, fruit maturation and olive oil content leads to significant declines. Flower formation time prevents fertilization from occuring heavy rainfall and high humidity and decreases of fruit set. Heavy snowfall causes breakage of branches which are full of fruit. Storm and hail cause flower and fruit shedding, leaf injuring and branch breaking. The article aims to examine the interactions between climatic parameters with olive cultivation. Especially in the critical periods of physiological measures can be taken against damage that may follow the meteorological warnings tried to be together
Bir bölgedeki zeytin yetiştiriciliğini sınırlandıran en önemli faktör iklimdir. Zeytin ağaçları Akdeniz iklim özelliklerinin bulunduğu yerlerde yeterli ve kaliteli ürün vermektedir. İklim özelliklerindeki değişimler zeytin ağaçlarının vejetatif ve generatif gelişmelerini önemli ölçüde etkilemektedir. Örneğin; zeytin ağaçlarının tozlanma ve döllenme zamanlarında oluşan aşırı sıcak hava ve kurutucu rüzgarlar dişicik tepesini kurutarak tozlanmayı ve meyve oluşumunu azaltmaktadır. Benzer şekilde yağışın az düşmesiyle olan kuraklık koşulları meyve tutumunda, olgunlaşmasında ve meyvenin yağ içeriğinde önemli düşmelere sebep olmaktadır. Çiçek oluşum zamanı meydana gelen aşırı yağış ve yüksek hava nemi döllenmeyi engellemekte, dane tutumunu azaltmaktadır. Yoğun kar yağışı mahsül yüklü dalların kırılmasına neden olmaktadır. Fırtına ve dolu çiçek ve meyve dökümüne, yaprak yaralanmalarına, dal kırılmalarına neden olmaktadır. Bu makalede zeytin yetiştiriciliğiyle iklim parametreleri arasındaki etkileşimleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Özellikle fizyolojik kritik periyotlarda meteorolojik uyarıları takip ederek olabilecek zararlara karşı alınabilecek tedbirler bir araya getirilmeye çalışılmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Other ID | JA86BP58PS |
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 1 |