BibTex RIS Cite

Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 1 - 7, 01.03.2016

Abstract

Zeytinyağının % 98’lik kısmı major bileşenlerden, % 2’lik kısmı ise minör bileşenlerden oluşmaktadır. Zeytinyağında klorofil, karotenoid, tokoferoller, fenolik bileşikler gibi pek çok minör bileşen bulunmaktadır. Bu minör bileşenlerin içeriği çeşide, iklime ve yetiştirilme koşullarına göre değişmekte olup zeytinyağının duyusal özelliğini, kalitesini, antioksidan içeriğini ve besinsel değerini etkilemektedir. Bu çalışmada ülkemizin önemli zeytin çeşitleri olan Ayvalık, Memecik, Gemlik ve Uslu zeytin çeşitlerinden elde edilen yağlar analiz edilmiştir. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinden 2011/12 hasat yılında toplanan zeytinlerden Abencor sistemi ile zeytinyağı elde edilmiştir. Elde edilen zeytinyağlarının toplam fenolik madde, α-tokoferol, klorofil ve karotenoid miktarları ile DPPH antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarının 46,15-383,67 mg CAE/kg yağ arasında, klorofil miktarının 0,55-2,01 mg/kg arasında, karotenoid miktarının 0,79-2,07 mg/kg arasında ve antioksidan aktivitesinin 45,16-122,86 µmol TE/100 g yağ arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çalışmada Gemlik zeytin çeşidinden elde edilen zeytinyağının toplam fenolik madde miktarının ve antioksidan aktivitesinin, Ayvalık zeytin çeşidinden elde edilen yağın klorofil ve karotenoid miktarının en yüksek olduğu saptanmıştır

Determination of Minor Components and the Antioxidant Activity of Olive Oils Extracted from Important Olives Cultivars

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 1 - 7, 01.03.2016

Abstract

Olive oil consist of 98 % of the major components and 2 % of the minor components. Olive oil contain many minor components chlorophyll, carotenoids, tocopherols, phenolic compounds. Content of minor components change according to variety, climate and growing conditions and also minor components affect quality, sensory attributes, antioxidant content and nutritional value of olive oil. In this study, Ayvalik, Memecik, Gemlik and Uslu cv. olive oils, which are important olive varieties in Turkey, were analyzed. Olives collected from Olive Research Institute orchard in 2011/12 crop year, and olive oils obtained by using Abencor system. Total phenolic content, α-tocopherol, chlorophyll and carotenoid content, DPPH antioxidant activity were determined in olive oils. The olive oils total phenolic content chlorophyll content, carotenoid content and antioxidant activity were found between 46.15 to 383.67 mg of CAE/kg of oil, 0.55 to 2.01 mg/kg, 0.79 to 2.07 mg/kg and 45.16 to 122.86 µmol TE/100 g oil, respectively.. In this study, the highest total phenolic compounds and antioxidant activity determined from Gemlik olive oil and the highest chlorophyll and carotenoid content determined from Ayvalik olive oil

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA37TY98ET
Journal Section Article
Authors

Didar Sevim This is me

Oya Köseoğlu This is me

Öznur Çetin This is me

Publication Date March 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Sevim, D., Köseoğlu, O., & Çetin, Ö. (2016). Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi, 6(1), 1-7.
AMA Sevim D, Köseoğlu O, Çetin Ö. Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. March 2016;6(1):1-7.
Chicago Sevim, Didar, Oya Köseoğlu, and Öznur Çetin. “Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin Ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 6, no. 1 (March 2016): 1-7.
EndNote Sevim D, Köseoğlu O, Çetin Ö (March 1, 2016) Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi 6 1 1–7.
IEEE D. Sevim, O. Köseoğlu, and Ö. Çetin, “Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi”, Zeytin Bilimi, vol. 6, no. 1, pp. 1–7, 2016.
ISNAD Sevim, Didar et al. “Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin Ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 6/1 (March 2016), 1-7.
JAMA Sevim D, Köseoğlu O, Çetin Ö. Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2016;6:1–7.
MLA Sevim, Didar et al. “Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin Ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi, vol. 6, no. 1, 2016, pp. 1-7.
Vancouver Sevim D, Köseoğlu O, Çetin Ö. Bazı Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Minör Bileşenlerinin ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2016;6(1):1-7.