Bu çalışma; Edremit Körfezi koşullarında bazı yabancı kökenli zeytin çeşitlerinin olgunluk düzeyleri ile meyve kalite özelliklerini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla Edremit Zeytin Üretme İstasyonu Müdürlüğü Gömeç Koleksiyon parselinde bulunan Arbequina, Hojiblanca ve Verdial zeytin çeşitlerinde 2013 yılında 07.10.2013 tarihinden itibaren 14 günlük periyotlar halinde 5 dönem boyunca örnekler alınmıştır. Hasat edilen meyvelerde meyve eni (mm), meyve boyu (mm), çekirdek eni (mm), çekirdek boyu (mm), 100 meyve ağırlığı (g), meyvede yüzde et oranı (%), meyvede nem oranı (%), olgunluk indeksi (O.İ.) parametreleri incelenmiş olmakla beraber meyvelerin toplam klorofil içeriği (klorofil-a+klorofil-b) ve toplam karotenoid içeriklerindeki (µg/ml) değişimler de tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda meyvelerde olgunluğunun artmasıyla birlikte toplam klorofil miktarında ( klorofil a+ klorofil b) da düşüş gerçekleşmiştir. Özellikle meyvede renklenme yarıyı geçtiği zaman (O.İ.>3) toplam klorofil miktarlarında önemli bir düşüş bununla birlikte meyve kabuğunun tamamının renklendiği (O.İ.>4) zaman ise karotenoid miktarında ciddi bir yükseliş gözlendiği söylenebilmektedir
This research was carried out to determine maturity situations and fruit quality characteristics of three foreign olive cultivars in conditions in Gulf of Edremit. For this purpose, Arbequina, Hojiblanca and Verdial olive cultivars were collected in Edremit Olive Pruduction Station Office, Gömeç Germplasm Plot and 5 harvest periods with 14 days interval from 7th October to 2th December in 2013. Fruit width (mm), fruit length (mm), seed width (mm), seed length (mm), fruit weight (g/ 100 fruits), flesh ratios of fruits (%), percentage of moisture in fruit (%), maturity index (M.I.), total chlorophyll contents (µg ml-1) and total carotenoid contents (µg ml-1) were determined from harvested olive fruits. As a result of study, total chlorophyll contents decreased when maturation of fruits were increasing. Especially, concentrations of total chlorophyll decreased when skin color of fruit is turning red, purple or black on more than a half of the surface (M.I.>2,5–3,5) although concentration of carotenoids increased when skin color of fruit is completely turning red, purple or black of the surface (M.I.>4). Also fruit size enlarged with the increase of maturity
Other ID | JA47FE77ZP |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 2 |