Zeytin çok yönlü bir kültür bitkisi olarak, Anadolu mutfak kültüründe binlerce yıldan bu yana birçok alanda kullanılmaktadır. Anadolu’da yaşayan eski medeniyetler zeytin ve zeytinyağını dini kutsamalarda, nazardan korunmada, birçok hastalığın tedavisinde, yapay aydınlatma gibi değişik amaçlarla kullanılmıştır. Tüm dinlerde zeytin, bereket, barış, akıl, uzun ömür ve olgunluk gibi aynı simgesel anlamları taşımaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda zeytin ve zeytinyağının sağlık üzerindeki olumlu katkıları olduğu ispatlanmıştır. Zeytinyağı, zeytin meyvesinden fiziksel yöntemle ve doğru koşullarda sıkılarak elde edildiğinde, insan sağlığı için önemli antioksidanlar olan karotenler ve fenolik bileşenlerce çok zengin değere sahip inanılmaz bir yaşam iksiridir. Türkiye, dünyanın en şanslı ülkelerinden biridir. Çünkü bu mucize yağın elde edildiği zeytin ağacı, milattan önceki tarihsel yolculuğuna Türkiye coğrafyasından başlamış ve mevcut çevreyle ilgili şartlar sonucunda da bu coğrafyada yerleşmiştir. Türk mutfağının geçmişten gelen zengin bir mutfak olmasının nedenlerinden birisini ise bu mutfağın yiyeceklerin üretim aşamasında kullanılan yiyecek maddeleri ve yöntemleri oluşturmaktadır. Türk mutfağı açısından zeytinyağı ise son derece önemli bir unsur olmuş ve Türk yemeklerinde başta saray mutfağı olmak üzere daha sonrada klasik Türk mutfaklarında zeytinyağı kullanılmaya başlanılmıştır. Türk mutfağında özellikle zeytinyağlıların ve mezelerin ana malzemesi zeytinyağıdır. Yapılan bu çalışmada zeytinyağının mutfaktaki kullanımına, kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalara ve günümüzde zeytinyağının yerine başka sıvıyağların kullanımına dikkat çekme amacıyla bu çalışma yapılmıştır
Olive as a multifaceted culture plant has been used in many areas for thousands of years in the Anatolian culinary culture. In the old civilizations of Anatolia, olive and olive oil was used for such different purposes as prevention of religious consecration, evil eye, treatment of many diseases as well as artificial lighting. In all religions, olive, bears the same symbolic meanings like abundance, peace, wisdom, longevity and maturity. Today, scientific studies have proven that olive and olive oil have positive contributions to health. Olive oil, when obtained from olive fruit by squeezing through the appropriate means and in the right conditions, is an elixir with important antioxidants to human health very rich in carotenes and phenolic components. Turkey is one of the world's most fortunate countries, for the olive tree from which this miracle oil is obtained started its journey from a previous historical travel from Turkey geography and as a result, became established in the current environmental conditions in this region. One of the reasons why the Turkish cuisine is among the richest ones with a long history is the food and the method employed in the production phase. In terms of Turkish cuisine, olive oil has become an extremely important element in Turkish cuisine and it was used in the Palace cuisine and subsequently in classical Turkish cuisine. The main ingredient of the meals especially the side dishes is olive oil. This study was carried out in order to draw attention to points to be considered with the use of oil olive in the cuisine and to the alternatives of olive
Other ID | JA74PR83AG |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 2 |