In this study, the effect of 1 ml/L Gabiokat applications on the rooting of semi-hardwood cuttings of Gemlik olive cultivar was determined. After slow dipping for 24 hours, semi-hardwood cuttings were planted in a rooting medium containing 1: 1 mixture of peat: perlite and irrigation containing 1 ml/L Gabiokat was performed for 60 days. On observations made on the 60th day of the experiment, it was determined that Gabiokat application significantly increased the rooting rate compared to the control. The effect of Gabiokat application was found statistically significant in terms of rooting ratio, average number of roots, root length and rooting level. When the high number of shoots (3.62 ± 0.7 ), average shoot length (40.24 ± 3 mm), number of roots (23.02 ± 6.0), average root length (30.05 ± 4.0) mm) and rooting level (3.74 ± 0.8 mm) are considered, It was determined that 1 ml/L Gabiokat application was successful in rooting of semi-hardwood cuttings of Gemlik olive cultivar.
Bu çalışmada Gemlik zeytin çeşidinin yarı odun çeliklerinin köklendirilmesi üzerine 1 ml/L Gabiokat uygulamalarının etkisi belirlenmiştir. 24 saat yavaş daldırma uygulamasından sonra yarı odun çelikler 1:1 oranında torf:perlit karışımı içeren köklenme ortamına dikilmiş ve 60 gün süre ile 1 ml/L Gabiokat içeren sulama yapılmıştır. Denemenin 60. gününde yapılan gözlemlerde, Gabiokat uygulamasının kontrole göre köklenme oranını önemli düzeyde artırdığı bulunmuştur. Köklenme oranı, ortalama kök sayısı, kök uzunluğu ve köklenme düzeyi bakımlarından Gabiokat uygulamasının etkisi istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur. Yüksek sürgün sayısı (3,62 ± 0,7 adet), ortalama sürgün uzunluğu (40,24 ± 3 mm), kök sayısı (23,02 ± 6,0 adet), ortalama kök uzunluğu (30,05 ± 4,0 mm) ve köklenme düzeyi (3,74 ± 0,8 mm) dikkate alındığında 1ml/L Gabiokat uygulamasının Gemlik zeytin çeşidinin yarı odun çeliklerinin köklendirilmesinde başarılı olduğu belirlenmiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 1 |