Galaxy Gala
elma çeşidinde, %3.3 1-Metilsiklopropen (1-MCP) içeren SencyFresh™
uygulamalarının, hasat sonrası meyve muhafaza süresine ve kalitesine etkileri
incelenmiştir. Bu kapsamda optimum zamanda hasat edilen meyvelere 10°C
sıcaklıkta 24 saat süreyle SencyFresh™ uygulamaları 3 farklı dozda [0
(kontrol), 625 ppb (0.042 g/m3), 1250 ppb (0.084 g/m3)]
yapılmıştır. Meyve örnekleri normal atmosfer (NA) depolarda 0±0.5oC
sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında, 6 ay süreyle depolanmışlardır.
Soğuk depodan 1 ay aralıklarla çıkartılan meyvelerde ve 7 gün 20°C sıcaklık ve
%60±5 oransal nemdeki raf ömründe bekletilen meyvelerde kalite analizleri
yapılmıştır. NA’da 6 ay muhafaza süresince SencyFresh™ uygulamalarının her iki
dozu kontrole göre meyve eti sertliğini ve asitliği korumuş, etilen üretimini
baskılamış ve solunum hızını azaltmıştır. SencyFresh™ uygulamalarının meyve
kabuk rengi üzerine Galaxy Gala elma çeşidinde belirgin farklılıklar
görülmemiştir. SencyFresh™ uygulamaları, hem soğuk muhafaza hem de raf ömrü
sonrasında kontrole göre kalite kayıplarının korunmasında daha etkili olduğu
belirlenmiştir. Galaxy Gala elma çeşidinin depolama ve raf ömrü süresince
SencyFresh™ uygulamalarının her iki dozundan da benzer sonuçlar alınması
nedeniyle 625 ppb dozu önerilmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 19, 2016 |
Submission Date | December 18, 2015 |
Published in Issue | Year 2016 |