Buğday temel
besin grubu olan vitaminler, mineraller,
karbonhidratlar, lif ve diğer besin
öğelerini içermeleri nedeniyle dünyada
ve ülkemizde insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca dünya
açlık sorununun çözümünde temel tahıl türlerinden birisidir. Islah
programlarının daha başarılı olabilmesi için verim, verim öğeleri ve kalite
özellikleri arasında oluşan doğrudan ve dolaylı etkileşimlerin birbirinden
ayrılması ve ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışma, 9
adet ekmeklik buğday hattı, 4 adet tescilli çeşit ve 1 adet ileri hattan oluşan
14 adet genotipte bazı verim komponentlerinin tane verimi üzerinde doğrudan ve
dolaylı etkilerini iki farklı yılda incelemek amacıyla yapılmıştır. Denemeler
2013-2014 ve 2014-2015 buğday yetiştirme mevsiminde, tesadüf blokları deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre tane
verimi ile 1000 tane ağırlığı arasında olumsuz yönde önemli, diğer özellikler
ile önemsiz korelasyon değerleri saptanmıştır. Path analizi sonuçlarına göre
tane verimine en yüksek doğrudan etkiyi ilk yılda m2’de başak sayısı
ve hektolitre ağırlığı gösterir iken ikinci yılda bitki boyu ve hektolitre
ağırlığı özellikleri yapmıştır. 1000 tane ağırlığının tane verimine doğrudan
etkisi her iki yılda da olumsuz yönde gerçekleşmiştir. Bu veriler ışığında tane
verimini arttırmak için verime doğrudan olumlu etki yapan bu özellikler
seleksiyon kriteri olarak dikkate alınmalı ve bundan sonraki buğday ıslah
programlarında üzerinde durulmalıdır.
Wheat has an important place in human nutrition in the world and our country
because of including the basic food groups vitamins, minerals, carbohydrates,
fiber and other nutrients. It is also one of the main species of cereals in
solving the world hunger problem. The successful
of the breeding programs depends on the separating and examining the direct and
indirect interaction occurs between yield, yield components and the quality in
detail. This study was aimed to determine the direct and indirect
effects of some yield components on grain yield using total of 14 wheat
genotypes consisted of 9 bread wheat lines, 4 registered varieties and 1
advanced line in two growing seasons. The experiments were conducted using a
randomized complete block design with 3 replications pattern in 2013-2014 and
2014-2015 wheat growing seasons. According to the results, it was determined
that the correlation between grain yield and 1000 grain weights was significant
and negative and the correlations between grain yield and other traits were the
insignificant. Path analysis results showed that, the number of spike per m2
and test weight in the first year and plant height and test weight in the
second year had the highest direct effects on grain yield. 1000 grain weight had the negative of direct effect on grain yield in
both two years. As a result, these traits with direct positive effect on grain
yield should be considered as selection criteria and emphasized in future wheat
breeding program.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 20, 2017 |
Submission Date | March 14, 2017 |
Acceptance Date | November 3, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 |