Fasulye yetiştiriciliğinde
yüksek sıcaklık birim alan verimini ve kaliteyi olumsuz etkileyen stres
faktörlerinin başında gelmektedir. Bu çalışmada üretim dönemindeki yüksek
sıcaklık nedeniyle fasulyede oluşacak verim ve kalite düşüşlerini aza
indirgemek amacıyla tolerant ve duyarlı genotiplerin enzim, klorofil ve iyon
içeriklerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Çalışmada yüksek sıcaklık stresine
tolerant (Yakutiye ve V-a1) ve duyarlı (Zulbiye ve T7) fasulye genotiplerinde
beş ayrı dönemindeki yüksek sıcaklık stresinin değişimleri incelenmiştir.
Fasulye tohumları, 2:1 oranında torf:perlit karışımı içeren 2 litrelik
saksıların her birinde üç bitki olacak şekilde ekilmiştir. Bitkiler 3 gerçek
yapraklı aşamaya ulaştığında yüksek sıcaklık stresine maruz bırakmak amacıyla
sera içindeki yüksek tünele nakledilmişlerdir. Bitkilerin tünele aktarıldığı
gün sıfırıncı (0.) gün kabul edilmiştir. Söz konusu genotiplerin katalaz (CAT),
süper oksid dismutaz (SOD), askorbat peroksidaz (APX), malondialdehit (MDA),
Klorofil-a, Klorofil-b ve toplam klorofil, K, Ca ve Na iyon içeriklerinin yüksek
sıcaklık stresinin 0., 2., 4., 6. ve 8. günlerindeki değişimleri incelenmiştir. İncelenen
parametrelerin yüksek sıcaklık stresi sonucunda fasulye genotiplerinde klorofil
ve iyon seviyeleri kontrol grubundaki genotiplere nazaran düşerken enzim
seviyelerinde ise artışlar olmuştur.
High temperature in bean growing is one of the
stress factors that negatively affects the unit area yield and crop quality. In
this study, it is important to determine the enzyme, chlorophyll and ion
contents of tolerant and susceptible bean genotypes in order to reduce the yield
and quality reductions due to the high temperature during production period.
Changes in high-temperature stress in five different periods in high
temperature stress tolerant (Yakutiye and V-a1) and susceptible (Zulbiye and
T7) bean genotypes were investigated in the study. Bean seeds were planted in a
2 liter pot containing peat: perlite mixture in a 2:1 ratio as each pot
contains three plants. When the plants reached 3 true leaf stages, they were
transferred to the high tunnel in the greenhouse to expose them to high
temperature stress. The day the plants were transferred to the tunnel was taken
to be the zeroth (0.) day. The changes in the level of catalase (CAT),
superoxide dismutase (SOD), ascorbate peroxidase (APX), malondialdehyde (MDA),
chlorophyll-a, chlorophyll-b, the total chlorophyll, K, Ca and Na of the
mentioned bean genotypes were examined on the 0th, 2nd, 4th,
6th and 8th days of the high temperature stress. High
temperature stress caused significant decrease in the chlorophyll a,
chlorophyll b, and total chlorophyll amount of susceptible genotypes. In
addition, the susceptible bean genotypes were found to have a higher MDA ratio
than the tolerant genotypes. The amounts of CAT, SOD and APX in tolerant genotypes were increased
with respect to susceptible genotypes.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2017 |
Submission Date | January 30, 2017 |
Acceptance Date | May 2, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |