Çalışma zeytinin ilk kültüre alındığı yerlerden birisi
olarak kabul edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yürütülmüştür. KKTC
genelinde Yerli olarak isimlendirilen zeytin tipi yetiştirilmekle birlikte
Girit zeytini başta olmak üzere bazı Türk zeytin çeşitleri de adada kısmen
yayılım göstermiş durumdadır. Bu çalışmada zeytin yetiştiriciliği binlerce yıla
dayanan bölgede doğal zeytin popülasyonları incelenmiştir. Bu kapsamda Girne,
Karşıyaka, Lapta bölgelerinde 2016 yılı Ekim ayında 47 farklı tipte bazı
pomolojik araştırmalar yapılmıştır. Çalışma neticesinde incelenen tiplerin yaş
numunedeki yağ oranları % 1,00 ile % 26,28 arasında değişim göstermiştir.
Bunların arasında yüksek oranda yağ içeriğine (>% 22) sahip 4 genotip
belirlenmiştir. İncelenen genotiplerin
meyve ağırlıkları ise 0,65 g ile 3,86 g arasında değişim göstermiştir. Meyve
büyüklüğü 2,00 g’dan küçük olan 28 genotip, 2,00-4,00 g arası 19 genotip belirlenmiştir.
Çalışmadan elde edilen bu sonuçlar bölge genelinde zeytin için iyi bir genetik
varyasyon olduğunu göstermektedir. Gelecekte daha detaylı yapılacak çalışmalar
ile sofralık ve yağlık yeni zeytin çeşitlerinin geliştirilmesi mümkün
görülmektedir.
Study was
conducted in in the Turkish Republic of Northern Cyprus where it is commonly
accepted that the first cultivation of olive realized. Among local people,
known as “Yerli” olive-type has grown widely; however mainly the Cretan olive
and some other Turkish olive varieties has a partial spread on the island. In
this study, natural olive populations were investigate based on thousands of
years of olive culture in the region. In this context, 47 different types of
pomological research were conducted in Girne, Karşıyaka, Lapta region in
October 2016; oil ratio in the fresh types of samples ranged between 26.28% to
1.00% as a result. Containing oil content of genotypes were found; 4 types with
above 22.00%. Investigation of the types of fruit weight ranged between 0.65 g
to 3.86 g. 28 types of fruit size is smaller than 2.00 g, 19 types are between
2.00-4.00 g have been identified. These results, obtained from the study,
suggest that genetic variation in the region good for olives in general. With further
studies to be done in the future, it is possible to develop of new table and
oil olives.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2017 |
Submission Date | April 13, 2017 |
Acceptance Date | May 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |