Research Article
BibTex RIS Cite

İzmir İli Kentsel Kesiminde Odun Dışı Bitkisel Orman Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma

Year 2016, , 251 - 257, 27.09.2016
https://doi.org/10.20289/zfdergi.389301

Abstract

Bu araştırmanın
temel amacı, İzmir ili kentsel kesiminde odun dışı bitkisel orman ürünlerine
(ODBÜ) ilişkin hane halkları ile yapılan anketlerden elde edilen veriler
doğrultusunda, tüketim yapısını, tüketici eğilimlerini ve tercihlerini analiz
etmektir. Bu amaca yönelik olarak Karşıyaka ilçe merkezinde 96 hane halkı ile
anket yapılmıştır. Araştırma sonucunda görüşülen hane halklarının büyük bir
bölümü bu ürünleri ODBÜ adı altında tanımamaktadır. Kendi doğal ortamında katkı
maddesi içermeden elde edilmesi, lezzetli ve aromatik gıdalar olmaları ve
koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklerinden dolayı tercih
edilen ürünlerdir. Tüketicilerin tercih ettiği çeşit, miktar ve şekilde ürün
üretimi ile tüketici kitlesinin doğru belirlenmesi sonucunda, üretimden
pazarlamaya kadar olan sürecin etkin çalışması ve sürdürülebilirliği
sağlanabilecektir.

References

  • Arslan, N., H. Baydar, S. Kızıl, Ü. Karık, N. Şekercioğlu ve A. Gümüşçü. 2015. Tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde değişimler ve yeni arayışlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII.Teknik Kongresi, 12-16 Ocak 2015, Ankara, s.483-507.
  • Artukoğlu, M. M., A. Uzmay and A.Olgun. 2002. An evaluation of medicinal and aromatic plant trade in the World, in the EU and in Turkey, Agro-Food Industry Hi-Tech, 13(6):19-22.
  • Artukoğlu, M., M. ve A. Uzmay. 2003. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İç ve Dış Ticareti Üzerine Bir Araştırma, İzmir Ticaret Odası Yayınları, İzmir, 42 s.
  • Bayram, E., E. Kırıcı, S. Tansi, G. Yılmaz, O. Arabacı, S. Kızıl ve İ. Telci. 2010. Tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminin arttırılması olanakları, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, s. 437-457.
  • Bektaş, Z., B. Miran, Ö. Uysal, C. Günden ve M. Cankurt. 2009. İzmir ilinde tüketicilerin dondurulmuş gıda ürünlerine yönelik satın alma davranışları üzerine bir araştırma, E.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri, Proje No:2006-ZRF-043, İzmir, 307 s.
  • Bilgin, F. 1996. Orman tali ürünlerinden çamfıstığının (fıstıkçamı) İzmir-Bergama ilçesi Kozak yöresi tarım işletmelerinde üretim, değerlendirme ve pazarlamasının iyileştirilmesi üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 105 s.
  • Dicle, M. 2010. İzmir ili Bornova ilçesinde tıbbi bitkilere ilişkin tüketici davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 89 s.
  • Faydaoğlu, E. ve M.S. Sürücüoğlu. 2011. Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılması ve ekonomik önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1):52-67.
  • Günden, C. ve B. Miran. 2007. Bulanık eşli karşılaştırma yöntemiyle çiftçilerin amaç hiyerarşisinin belirlenmesi üzerine araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2):183-191.
  • Günden, C. and T. Thomas. 2012. Assessing consumer attitudes towards fresh fruit and vegetable attributes, Journal of Food Agriculture and Environment, 10(2):85-88.
  • Karayılmazlar, S. ve H. Yazıcı. 2002. Türkiye’nin odun dışı orman ürünleri içerisinde Batı Karadeniz bölgesinde yetişen defne’nin ekonomik değeri ve önemi, II. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 15-18 Mayıs 2002, Trabzon, s.289-295.
  • Klir, G.J. and B. Yuan. 1995. Fuzzy Sets and Fuzzy Logic: Theory and Application. Prentice Hall, New Jersey, 574 p.
  • Korkmaz M. ve H. Fakir. 2009. Odun dışı bitkisel orman ürünlerine ilişkin nihai tüketici özelliklerinin belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2(1):10-20.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall, New Jersey, p.887.
  • Özden, A. 2016. Measuring environmental efficiency in the EU agricultural sector: considering desirable and undesirable outputs, Fresenius Environmental Bulletin, 25 (1): 240-248.
  • Özden, A. and R. Dios-Palomares. 2015. Environmental, quality and technical efficiency in olive oil industry. A metafrontier comparison between Turkey and Spain, Fresenius Environmental Bulletin, 24 (12): 4353-4363.
  • Özgüven, M., S. Sekin, B. Gürbüz, N. Şekeroğlu, F. Ayanoğlu ve S. Erken. 2005. Tütün, tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ve ticareti, Türkiye Ziraat Mühendisleri VI. Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005, Ankara, s.481-501.
  • Özkan, Z.C., N. Merev, S.Terzioğlu, A.Ö.Üçler, C.Gümüş ve D. Toksoy. 2002. Gümüşhane yöresi doğal tıbbi bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi ve değerlendirilmesi, Proje Sonuç Raporu, Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane, s.102.
  • Özuğurlu, E. ve M. Düzgün. 2000. Policies to promote sustainable operations and utilization of non-wood forest products in Turkey, Proceedings of Seminar on Harvesting of Non-Wood Forest Products, 2-8 October 2000, Menemen-İzmir, Turkey, p. 113-122.
  • Pedrycz, W. and F. Gomide. 1998. An Introduction to Fuzzy Sets. The MIT Press, Massachusetts, 465 p.
  • Prasad, R. 1999. Joint forest management in ındia and the ımpact of state control overnon-wood forest products, Unasylva, 198:58-62.
  • Tanaka, K. 1997. An Introduction to Fuzzy Logic for Practical Applications. Springer - Verlag, New York, 138 p.
  • Türker, M. F., A. Öztürk, M. Pak ve E. Tiryaki. 2001. Türkiye ormancılığında odun dışı orman ürünleri işletmeciliğinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, I. Ulusal Ormancılık Kongresi, 19-20 Mart 2001, Ankara, s.306-316.
  • Türker, M.F., A. Öztürk ve E. Tiryaki. 2002. Ülkemiz ormancılık sektöründe odun dışı orman ürünleri kapsamında değerlendirilen odun dışı bitkisel ürünlerin işletmeciliği, II. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 15-18 Mayıs 2002, Trabzon, s.270-279.
  • Türker, M.F., A. Öztürk, M. Pak ve İ. Durusoy. 2006. Odun Dışı Organik Orman Ürünleri ve Yönetimi, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü: Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar

A Research on Analysis of Non-Wood Forest Products Consumption in Urban Area of Izmir

Year 2016, , 251 - 257, 27.09.2016
https://doi.org/10.20289/zfdergi.389301

Abstract








 






The
main aim of this study is to analyze consumption structure, consumer
trends and preferences with data obtained from the surveys carried out in the
households in urban part of Izmir
intended for non-wood forest products (NWFP). For this purpose, 96 surveys have
been carried out with households in Karşıyaka. As a result of the research, a
large part of households, does not recognize NWFP under the name. Due to the
fact that these products can be obtained without ingredient in its natural
environment, these are delicious and aromatic foods, and their characteristics
show protective and immune system booster, these products are preferred. In
consequence of correct determination of consumer population with crop production
preferred by the customers as kind, quantity and shape the process from
production to marketing for the effectiveness and sustainability will be
provided.

References

  • Arslan, N., H. Baydar, S. Kızıl, Ü. Karık, N. Şekercioğlu ve A. Gümüşçü. 2015. Tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde değişimler ve yeni arayışlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII.Teknik Kongresi, 12-16 Ocak 2015, Ankara, s.483-507.
  • Artukoğlu, M. M., A. Uzmay and A.Olgun. 2002. An evaluation of medicinal and aromatic plant trade in the World, in the EU and in Turkey, Agro-Food Industry Hi-Tech, 13(6):19-22.
  • Artukoğlu, M., M. ve A. Uzmay. 2003. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İç ve Dış Ticareti Üzerine Bir Araştırma, İzmir Ticaret Odası Yayınları, İzmir, 42 s.
  • Bayram, E., E. Kırıcı, S. Tansi, G. Yılmaz, O. Arabacı, S. Kızıl ve İ. Telci. 2010. Tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminin arttırılması olanakları, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, s. 437-457.
  • Bektaş, Z., B. Miran, Ö. Uysal, C. Günden ve M. Cankurt. 2009. İzmir ilinde tüketicilerin dondurulmuş gıda ürünlerine yönelik satın alma davranışları üzerine bir araştırma, E.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri, Proje No:2006-ZRF-043, İzmir, 307 s.
  • Bilgin, F. 1996. Orman tali ürünlerinden çamfıstığının (fıstıkçamı) İzmir-Bergama ilçesi Kozak yöresi tarım işletmelerinde üretim, değerlendirme ve pazarlamasının iyileştirilmesi üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 105 s.
  • Dicle, M. 2010. İzmir ili Bornova ilçesinde tıbbi bitkilere ilişkin tüketici davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 89 s.
  • Faydaoğlu, E. ve M.S. Sürücüoğlu. 2011. Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılması ve ekonomik önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1):52-67.
  • Günden, C. ve B. Miran. 2007. Bulanık eşli karşılaştırma yöntemiyle çiftçilerin amaç hiyerarşisinin belirlenmesi üzerine araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2):183-191.
  • Günden, C. and T. Thomas. 2012. Assessing consumer attitudes towards fresh fruit and vegetable attributes, Journal of Food Agriculture and Environment, 10(2):85-88.
  • Karayılmazlar, S. ve H. Yazıcı. 2002. Türkiye’nin odun dışı orman ürünleri içerisinde Batı Karadeniz bölgesinde yetişen defne’nin ekonomik değeri ve önemi, II. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 15-18 Mayıs 2002, Trabzon, s.289-295.
  • Klir, G.J. and B. Yuan. 1995. Fuzzy Sets and Fuzzy Logic: Theory and Application. Prentice Hall, New Jersey, 574 p.
  • Korkmaz M. ve H. Fakir. 2009. Odun dışı bitkisel orman ürünlerine ilişkin nihai tüketici özelliklerinin belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2(1):10-20.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall, New Jersey, p.887.
  • Özden, A. 2016. Measuring environmental efficiency in the EU agricultural sector: considering desirable and undesirable outputs, Fresenius Environmental Bulletin, 25 (1): 240-248.
  • Özden, A. and R. Dios-Palomares. 2015. Environmental, quality and technical efficiency in olive oil industry. A metafrontier comparison between Turkey and Spain, Fresenius Environmental Bulletin, 24 (12): 4353-4363.
  • Özgüven, M., S. Sekin, B. Gürbüz, N. Şekeroğlu, F. Ayanoğlu ve S. Erken. 2005. Tütün, tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ve ticareti, Türkiye Ziraat Mühendisleri VI. Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005, Ankara, s.481-501.
  • Özkan, Z.C., N. Merev, S.Terzioğlu, A.Ö.Üçler, C.Gümüş ve D. Toksoy. 2002. Gümüşhane yöresi doğal tıbbi bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi ve değerlendirilmesi, Proje Sonuç Raporu, Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane, s.102.
  • Özuğurlu, E. ve M. Düzgün. 2000. Policies to promote sustainable operations and utilization of non-wood forest products in Turkey, Proceedings of Seminar on Harvesting of Non-Wood Forest Products, 2-8 October 2000, Menemen-İzmir, Turkey, p. 113-122.
  • Pedrycz, W. and F. Gomide. 1998. An Introduction to Fuzzy Sets. The MIT Press, Massachusetts, 465 p.
  • Prasad, R. 1999. Joint forest management in ındia and the ımpact of state control overnon-wood forest products, Unasylva, 198:58-62.
  • Tanaka, K. 1997. An Introduction to Fuzzy Logic for Practical Applications. Springer - Verlag, New York, 138 p.
  • Türker, M. F., A. Öztürk, M. Pak ve E. Tiryaki. 2001. Türkiye ormancılığında odun dışı orman ürünleri işletmeciliğinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, I. Ulusal Ormancılık Kongresi, 19-20 Mart 2001, Ankara, s.306-316.
  • Türker, M.F., A. Öztürk ve E. Tiryaki. 2002. Ülkemiz ormancılık sektöründe odun dışı orman ürünleri kapsamında değerlendirilen odun dışı bitkisel ürünlerin işletmeciliği, II. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 15-18 Mayıs 2002, Trabzon, s.270-279.
  • Türker, M.F., A. Öztürk, M. Pak ve İ. Durusoy. 2006. Odun Dışı Organik Orman Ürünleri ve Yönetimi, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü: Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Hülya Arslan This is me

Sait Engindeniz This is me

Gökhan Çınar This is me

Publication Date September 27, 2016
Submission Date February 26, 2016
Acceptance Date April 8, 2016
Published in Issue Year 2016

Cite

APA Arslan, H., Engindeniz, S., & Çınar, G. (2016). İzmir İli Kentsel Kesiminde Odun Dışı Bitkisel Orman Ürünleri Tüketiminin Analizi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 53(3), 251-257. https://doi.org/10.20289/zfdergi.389301

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.