Çalışma, farklı
ambalajlarla paketlenen organik kuru incir meyvelerinin raf ömrü süresince
kalite değişimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Organik olarak
üretilen kuru incir (cv. Sarılop) meyveleri natürel olarak doypack, tray,
quadro ve polietilen (PE) torba ambalajlarına yerleştirilmiştir. Bu ambalajlar
20±1ºC’de %50-65 oransal nemde 6 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Ambalaj
tiplerinin kuru incir meyvelerinin nem miktarını etkileyerek sertlik, suda
çözünür kuru madde miktarı ve su aktivitesinde artış veya azalışlara neden
olduğu saptanmıştır. Depolama sonunda kuru incir meyvelerinin nem miktarı
doypack ambalajında en yüksek (%19.84), PE torbada ise en düşük (%18.26)
bulunmuştur. PE torbadaki kuru incirlerin sertlik değerlerinin diğer
ambalajlara göre depolama sonunda %14.8 daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Depolama sonunda quadro ambalajındaki kuru incirlerin yüzeyindeki şekerlenme
indeksi 3.89 ile en yüksek bulunmuştur. Genel olarak ambalajların organik kuru
incir meyvelerinin rengine ve incelenen diğer kalite parametrelerine etkileri
sınırlı olmuştur. Sonuçlar, doypack ambalajının organik kuru incir için
önerilebileceğini, PE torba ambalajında ise bazı kalite parametreleri ile
ilgili sorunlar yaşanabileceğini göstermiştir.
The study was conducted to determine
quality changes of organic dried figs packaged in different packages throughout
shelf life. Dried figs were produced organically (cv. Sarilop) were packed as
natural with doypack, tray, quadro and polyethylene (PE) bags. Dried figs were
stored at 20±1°C and 50-65% relative humidity for 6 months. It has been
determined that different package types affect the moisture content of dried
figs and cause increase and decreases in hardness, total soluble solid content
and water activity. At the end of storage, the moisture content of dried fig
fruits was highest (19.84%) in the doypack package and lowest (18.26%) in the
PE bag. It was determined that the hardness values of the dried figs in the PE
bag were 14.8% higher than the other packages at the end of storage At the end of storage, the sugar index on the surface of the dried figs
in the quadro packaging was found to be highest at 3.89. In general, the
effects of different package types on the color and other quality parameters of
organic dried figs have been limited. Results showed doypack packages may be
recommended for organic dried figs but there might be problems in PE bags packages
related to some quality parameters.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2018 |
Submission Date | May 18, 2017 |
Acceptance Date | July 6, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |