Bu çalışma, aşılı fide kullanımının ve farklı anaç-kalem
kombinasyonlarının, karpuz bitkisinin yaprak -meyve besin element içeriklerine
ve verimine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Crisby ve Crimstar
çeşitlerinin, Ferro ve RS 841 (Cucurbita
maxima x Cucurbita moschata) ticari hibrit anaçlarına aşılı fideleri ile
aşısız (kontrol) fideleri kullanılmıştır. Aşılı bitkilerin, yapraklarında K,
Mg, Ca, Fe, Cu, Zn, Mn içerikleri; meyvede N içerikleri kontrole (aşısız
olanlara) göre önemli düzeyde artmıştır. Anaçların, yaprak Fe, Cu, Zn; meyve N,
P, Ca, Cu, Zn içeriklerine önemli etkisi
gözlenmiştir. Yaprakların K ve Fe içerikleri ile meyvelerin Fe, Cu, Zn ve kuru
madde içerikleri, çeşitler arasında önemli farklılıklar göstermiştir. Aşılama
ve anaç-kalem kombinasyonlarının verim üzerine önemli etkisi olmuştur. Ferro
anacına aşılı Crimstar çeşidi ile en yüksek verim elde edilmiştir. Aşılı
bitkilerde meyvenin kuru madde içeriği ile yaprakların Ca ve Mg içerikleri
arasında önemli pozitif korelasyon belirlenmiştir.
This study was conducted to determine the effects of grafting and rootstock-scion
combinations on the yield and nutrient content for both the leaves and fruit of
watermelons. Two watermelon (Citrillus
lanatus (Thunb.) Matsum and Nakai) varieties Crisby and Crimstar were
grafted on to Ferro and RS 841, and the commercial hybrids of Cucurbita maxima x Cucurbita moschata.
Non-grafted plants were used as controls. In the grafted plants the content of K, Mg, Ca, Fe, Cu, Zn and Mn in the leaves and N in fruits
significantly increased when compared to the control. A significant effect was
observed in the rootstocks for the Fe, Cu, Zn content in the leaves and the N,
P, Ca, Cu and Zn content in the fruit. The K and Fe content in the leaf and the
Fe, Cu, Zn and dry matter content in the fruit were also found to be
significant between the varieties. Grafting and rootstock-scion combinations
affect fruit yield. The Crimstar/Ferro combination had the highest yield. Also,
in the grafted plants, the dry matter content of
the fruits had a significant positive correlation with the Ca and Mg content of
the leaves.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2018 |
Submission Date | March 16, 2017 |
Acceptance Date | August 2, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |