Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri

Year 2018, , 311 - 317, 28.09.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.394142

Abstract

Çalışma, farklı toprak özelliklerine sahip (tın, killi-tın, kumlu-tın) üç
parselde üretilen Uno Rosso F1
çeşidinin meyve
pH değeri, verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Torbalı
bölgesinde
yürütülmüştür.

Tesadüf
blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü yürütülen çalışmada verim ve meyve
kalite değerlerindeki değişim I. ve II. hasat olmak üzere iki defa alınan meyve
örnekleri ile değerlendirilmiştir.

Çalışma sonucunda en yüksek bitki verimi (3.80 kg/bitki), en yüksek
dekar verim değeri (10.491 kg/da) ve en yüksek salça verim değeri (1740 kg/da)
tın bünyeli toprak bünyesinden elde edilmiştir. Benzer şekilde en düşük meyve
pH değeri (4.11) ve en yüksek briks değeri (4.85) yine aynı toprak bünyesinden
ve I. hasattan elde edilmiştir. Çalışmada
en yüksek toplam fenol miktarı (46.96 mg GAE/100
g
),
a
ntioksidan aktivitesi (2.92 µmol
TE/g)

ve l
ikopen miktarı (101.58 mg/kg) ise II. hasattan alınan örneklerde ve killi-tın
toprak bünyesinden elde edilmiştir.







Bu çalışma ile uygulanan farklı bakım ve bitki besleme programlarının
farklı toprak bünyelerinde yetiştirilen Uno Rosso sanayi domatesi çeşidinde
meyve pH ve diğer kalite özelliklerinde değişime neden olduğu ortaya
konulmuştur. Bunun yanında erken dönemde yapılan hasatın meyvenin pH değerini
düşürdüğü ancak hasat tarihinin gecikmesi ile meyvenin pH değerinin yükselmesi
yanında; toplam fenol, antioksidan ve likopen miktarında da artış sağlandığı
belirlenmiştir.

References

  • Aboumarsa, H. Y. 2015. Verimliliğe Etki Eden Faktörler. https://www.researchgate. net/publication/273456074_VERIMLILIGE_ETKI_EDEN_FAKTORLER DOI: 10.13140/2.1.1065.6801
  • Adams, P., C. J. Graves and G. W. Winsor. 1978. Tomato yields in relation to the nitrogen, potassium and magnesium status of the plants and of the peat substrate. Plant Soil, 49: 137-148.
  • Anonymous, 2017. http://xn--80aulggg.xn--90ais/downloads/Unigen_seeds_tomato.pdf. Erişim tarihi: Kasım, 2017
  • Aydın, Ş. 1996. Sanayi Domateslerinde Potasyumlu Gübrelemenin Kimi Kalite Özelliklerine Etkileri, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 1, 75-83.
  • Benzie, F.F. and J.J. Strain. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Anal Biochem.,15;239(1):70-6.
  • Casa, R. and Rouphael, Y. 2014. Effects of partial root-zone drying irrigation on yield, fruit quality, and water-use efficiency in processing tomato. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 89(4), 389-396.
  • Cemeroğlu, B. 2009. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Dergisi Yayınları,1. cilt, 3. baskı. Ankara.
  • Davis, A. R., W. W. Fish and P. Perkins-Veazie. 2003. A rapid spectrophotometric method for analyzing lycopene content in tomato and tomato products. Postharvest Biology and Technology, 28(3), 425-430. Jones Jr, J. B. 2007. Tomato plant culture: in the field, greenhouse, and home garden. CRC press
  • Karaçalı, İ., 2014. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Karaman, M. R., A. R. Brohi, N. M. Müftüoğlu, T. Öztaş ve M. Zengin. 2007. Sürdürülebilir toprak verimliliği. Detay yayıncılık, Ankara.
  • McGuire, G. R. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12): 1254-1255.
  • Nas, Y. ve İ. Duman. 2017. Farklı Toprak Tiplerinde Yetiştirilen Sanayi domatesinde Son Sulama Uygulamalarının Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54 (2), 223-230s.
  • Nguyen, M. L. and S. J. Schwartz. 1998. Lycopene stability during food processing. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 218, 101-104
  • Oyinlola, E. Y. and S. A. Jinadu. 2012. Growth, yield and nutrient concentrations of tomato as affected by soil textures and nitrogen. Asian Journal of Agricultural Research, 6(1), 39-45.
  • Parisi, M., L. Giordano, A. Pentangelo, B. D'Onofrio and G. Villari. 2004. Effects of different levels of nitrogen fertilization on yield and fruit quality in processing tomato. In International Symposium Towards Ecologically Sound Fertilisation Strategies for Field Vegetable Production 700 (pp. 129-132).
  • Seybold, C., K. Fröhlich, R. Bitsch, K. Otto and V. Böhm, 2004. Changes in contents of carotenoids and vitamin E during tomato processing. Journal of agricultural and food chemistry, 52(23), 7005-7010.
  • Takeoka, G. R., L. Dao, S. Flessa, D. M. Gillespie, W. T. Jewell, B. Huebner, D. Bertow, and S. E. Ebeler, 2001. Processing effects on lycopene content and antioxidant activity of tomatoes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(8), 3713-3717.
  • Thaipong, K., U. Boonprakob, K. Crosby, L. Cisneros-Zevallos, D. Hawkins Byrne, 2006. Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis 19 (6–7), 669–675.
  • Thompson, K. A., M. R. Marshall, C. A. Sims, C. I. Wei, S. A. Sargent and J. W. Scott, 2000. Cultivar, maturity and heat treatment on lycopene content in tomatoes. Journal of Food Science, 65, 791–795.
  • Vural, H., B. Eser, T. Yoltaş, E. Özzambak, D. Eşiyok ve İ. Duman. 1993. Marmara ve Ege Bölgelerine Uygun Salçalık Domates Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi domatesi üretimini geliştirme projesi. SANDOM çalışma raporu. Yayın no:7. İzmir, 1-18s.
  • Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme) E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, E.Ü Basımevi, s: 440, Bornova.
  • Wills, R., B. McGlasson, D. Graham and D. Joyce. 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals. 4th edition. UNSW Press, Sydney, Australia.
  • Zheng W. and S. Y. Wang. 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J Agric Food Chem 49:5165–70.
Year 2018, , 311 - 317, 28.09.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.394142

Abstract

References

  • Aboumarsa, H. Y. 2015. Verimliliğe Etki Eden Faktörler. https://www.researchgate. net/publication/273456074_VERIMLILIGE_ETKI_EDEN_FAKTORLER DOI: 10.13140/2.1.1065.6801
  • Adams, P., C. J. Graves and G. W. Winsor. 1978. Tomato yields in relation to the nitrogen, potassium and magnesium status of the plants and of the peat substrate. Plant Soil, 49: 137-148.
  • Anonymous, 2017. http://xn--80aulggg.xn--90ais/downloads/Unigen_seeds_tomato.pdf. Erişim tarihi: Kasım, 2017
  • Aydın, Ş. 1996. Sanayi Domateslerinde Potasyumlu Gübrelemenin Kimi Kalite Özelliklerine Etkileri, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 1, 75-83.
  • Benzie, F.F. and J.J. Strain. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Anal Biochem.,15;239(1):70-6.
  • Casa, R. and Rouphael, Y. 2014. Effects of partial root-zone drying irrigation on yield, fruit quality, and water-use efficiency in processing tomato. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 89(4), 389-396.
  • Cemeroğlu, B. 2009. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Dergisi Yayınları,1. cilt, 3. baskı. Ankara.
  • Davis, A. R., W. W. Fish and P. Perkins-Veazie. 2003. A rapid spectrophotometric method for analyzing lycopene content in tomato and tomato products. Postharvest Biology and Technology, 28(3), 425-430. Jones Jr, J. B. 2007. Tomato plant culture: in the field, greenhouse, and home garden. CRC press
  • Karaçalı, İ., 2014. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Karaman, M. R., A. R. Brohi, N. M. Müftüoğlu, T. Öztaş ve M. Zengin. 2007. Sürdürülebilir toprak verimliliği. Detay yayıncılık, Ankara.
  • McGuire, G. R. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12): 1254-1255.
  • Nas, Y. ve İ. Duman. 2017. Farklı Toprak Tiplerinde Yetiştirilen Sanayi domatesinde Son Sulama Uygulamalarının Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54 (2), 223-230s.
  • Nguyen, M. L. and S. J. Schwartz. 1998. Lycopene stability during food processing. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 218, 101-104
  • Oyinlola, E. Y. and S. A. Jinadu. 2012. Growth, yield and nutrient concentrations of tomato as affected by soil textures and nitrogen. Asian Journal of Agricultural Research, 6(1), 39-45.
  • Parisi, M., L. Giordano, A. Pentangelo, B. D'Onofrio and G. Villari. 2004. Effects of different levels of nitrogen fertilization on yield and fruit quality in processing tomato. In International Symposium Towards Ecologically Sound Fertilisation Strategies for Field Vegetable Production 700 (pp. 129-132).
  • Seybold, C., K. Fröhlich, R. Bitsch, K. Otto and V. Böhm, 2004. Changes in contents of carotenoids and vitamin E during tomato processing. Journal of agricultural and food chemistry, 52(23), 7005-7010.
  • Takeoka, G. R., L. Dao, S. Flessa, D. M. Gillespie, W. T. Jewell, B. Huebner, D. Bertow, and S. E. Ebeler, 2001. Processing effects on lycopene content and antioxidant activity of tomatoes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(8), 3713-3717.
  • Thaipong, K., U. Boonprakob, K. Crosby, L. Cisneros-Zevallos, D. Hawkins Byrne, 2006. Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis 19 (6–7), 669–675.
  • Thompson, K. A., M. R. Marshall, C. A. Sims, C. I. Wei, S. A. Sargent and J. W. Scott, 2000. Cultivar, maturity and heat treatment on lycopene content in tomatoes. Journal of Food Science, 65, 791–795.
  • Vural, H., B. Eser, T. Yoltaş, E. Özzambak, D. Eşiyok ve İ. Duman. 1993. Marmara ve Ege Bölgelerine Uygun Salçalık Domates Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi domatesi üretimini geliştirme projesi. SANDOM çalışma raporu. Yayın no:7. İzmir, 1-18s.
  • Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme) E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, E.Ü Basımevi, s: 440, Bornova.
  • Wills, R., B. McGlasson, D. Graham and D. Joyce. 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals. 4th edition. UNSW Press, Sydney, Australia.
  • Zheng W. and S. Y. Wang. 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J Agric Food Chem 49:5165–70.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Yahya Nas

Bilge Türk

İbrahim Duman

Fatih Şen

Özlem Tuncay

Publication Date September 28, 2018
Submission Date February 13, 2018
Acceptance Date March 13, 2018
Published in Issue Year 2018

Cite

APA Nas, Y., Türk, B., Duman, İ., Şen, F., et al. (2018). Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 55(3), 311-317. https://doi.org/10.20289/zfdergi.394142

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.