Research Article

Bazı Doğal Toprak Düzenleyicilerin Mısır (Zea Mays L.) Bitkisinin Verim Parametreleri Üzerine Etkileri

Volume: 55 Number: 4 December 27, 2018

Bazı Doğal Toprak Düzenleyicilerin Mısır (Zea Mays L.) Bitkisinin Verim Parametreleri Üzerine Etkileri

Öz

Bu araştırmada kompost, ahır gübresi ve kükürt gibi bazı toprak düzenleyicilerin mısır bitkisinin gelişimi,  beslenmesi ve verimi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme sera koşullarında yürütülmüştür. Saksılara temel gübreleme amacıyla N, P, K, uygulaması ekimden önce toprağa karıştırılmak suretiyle uygulanmıştır. Test bitkisi olarak mısır bitkisi yetiştirilmiştir. Araştırmada deneme konularına dekara 2-4-8 ton olacak şekilde kompost, kompost+ahır gübresi (1/2+1/2), ahır gübresi uygulaması ve kontrol uygulaması olarak da mineral gübre (NPK) uygulamalarının mısır bitkisinin gelişimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada ayrıca her deneme konusuna eşit miktarda kükürt (80 kg.da-1 S) uygulaması da yapılmıştır.

Kompost ve ahır gübresi uygulamalarının mısır bitkisinin kuru madde, boy, toplam N, K, Ca, Cu ve Zn miktarı üzerine etkisi istatistiki yönden önemli bulunmuş, toplam P, Mg, Na Fe, Cu ve Mn miktarı üzerine etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Uygulamaların etkinliği Ahır gübresi>Kompost+ahır gübresi>kompost şeklinde belirlenmiş, en yüksek değerler genellikle dekara 8 ton (8 ton.da-1 Kompost; 4 ton.da-1 Kompost+4 ton.da-1 Ahır gübresi; 8 ton.da-1 Ahır gübresi) uygulamalarında elde edilmiştir. Kontrol uygulaması ise en düşük değerlere sahip uygulama olarak belirlenmiştir. Sorunlu olan topraklarda yapılan bitkisel üretimde mineral gübre ile birlikte bazı doğal toprak düzenleyicilerin verim ve beslenmeyi olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. 

Anahtar Kelimeler

Ahır gübresi,kompost,mısır,toprak düzenleyici

References

  1. Alagöz Z, Yılmaz, E, Öktüren F, 2006. Organik materyal ilavesinin bazı fiziksel ve kimyasal toprak özellikleri üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 19(2): s.245-254 Antalya.
  2. Alpaslan M, Güneş A, İnal A, 1998. Deneme Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1501. Ders Kitabı No: 455. Ankara
  3. Bergmann W, 1992. Ernahrungstörungen bei Kulturpflanzen. Gustav Fischer Verlag
  4. Brohi A.R, Karaman M.R, İnal A, 1996. The residual effect of liquid poultry manure on the growth and N. P. K content of maize crop. Tarım Bilimleri Dergisi. Cilt 2: s. 23–25.
  5. Chang, C., Sommerfeldt, T.G. & Entz, T. (1991). Soil chemistry after eleven applications of cattle manure. Journal of Environmental Quality, Vol.20, No.2, (April-June 1991), pp. 475-480, ISSN 1537-2537.
  6. Diacono M, Montemurro F. 2011 Long-Term effects of organic amendments on soil fertility. Sustainable Agriculture Volume 2: pp:761-786.
  7. Eghball B, Power J.F, 1999. Phosphorus and nitrogen-based manure and compost application: Corn production and soil phosphorus. Soil Science Society of America Journal 63: pp:895–901.
  8. Hakerlerler H, 1980. Kentsel atıkların gübre olarak değerlendirilmeleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17: s.113–131.
  9. İbrikçi H, Gülüt K.Y, Güzel N, 1994. Gübrelemede Bitki Analiz Teknikleri. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 95.
  10. Jackson M.L, 1967. Soil Chemical Analysis. Our Garden Soils. The Macmillan Company. New York.
APA
Yağmur, B., & Okur, B. (2018). Bazı Doğal Toprak Düzenleyicilerin Mısır (Zea Mays L.) Bitkisinin Verim Parametreleri Üzerine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 55(4), 111-120. https://doi.org/10.20289/zfdergi.419225

Cited By