Amaç: Bu çalışma, farklı
gelişme dönemlerinin mavi taş yoncasının ot verimi ve kalitesine etkisinin
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Metot: Edirne ili Hasanağa köyü çiftçi
koşullarında 2016-2018 yılları arasında 2 yıl süreyle Tesadüf
Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülen araştırmada, Tekirdağ Namık Kemal
Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından geliştirilen
BG-3 mavi taş yoncası hattı materyal olarak kullanılmıştır. Ekim normu 3 kg/da
olacak şekilde sıra arası 20 cm olan ve 5 m uzunlukta 8 sıradan oluşan
parsellere sonbaharda kışlık ekim (birinci yıl 21.10.2016 tarihinde, ikinci yıl
25.10.2017 tarihinde) yapılmıştır. Tomurcuklanma başlangıcı, %50 çiçeklenme ve meyve bağlama dönemlerinde
morfolojik gözlemler (bitki boyu, bitkide yaprak sayısı, yaprak uzunluğu,
yaprakçık boyu ve eni ile yaprak/sap oranı) yapılarak yeşil ve kuru ot
verimleri ile bazı kalite özellikleri (ham protein oranı, asit deterjanda
çözünmeyen lif ve nötr deterjanda çözünmeyen lif) belirlenmiştir.
Bulgular: Farklı
gelişme dönemlerinin bitki boyu, bitkide yaprak sayısı, yaprak/sap oranı, yeşil
ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, asit deterjanda çözünmeyen lif ve
nötr deterjanda çözünmeyen lif oranlarını etkilediği, yaprak uzunluğu,
yaprakçık eni ve boyuna ise etkili olmadığı tespit edilmiştir.
Sonuç: Mavi
taş yoncasının farklı büyüme dönemlerinde yapılacak biçimle elde edilen
yeşil ve kuru ot verimleri ile otun kalitesinde farklılıklar olduğu, yüksek ot verimi için meyve
bağlama döneminde biçilebileceği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2020 |
Submission Date | August 22, 2019 |
Acceptance Date | October 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |