Research Article

Yapraktan Potasyum (K) Uygulamalarının Sultani Çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Üzüm Verimi ve Yaprakların N, P, K İçerikleri Üzerine Etkisi

Volume: 45 Number: 1 March 1, 2008
Hüseyin Yener , Harun Çoban , Hakan Çakıcı
EN TR

Yapraktan Potasyum (K) Uygulamalarının Sultani Çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Üzüm Verimi ve Yaprakların N, P, K İçerikleri Üzerine Etkisi

Öz

Bu çalışmanın amacı, farklı K’lu gübrelerin ve dozlarının bağlarda verim ve yaprakların N, P, K içeriklerine etkisini belirlemektir. Araştırma Manisa ili, Alaşehir ilçesinde Sultani üzüm çeşidinde 2 yıl süreyle gerçekleştirilmiştir. K uygulamaları (O: Kontrol, 1: %1 KNO3, 2: %2 KNO3, 3: %2 KNO3 + %1 NH4H2PO4, %1 KH2PO4) yapraktan meyve tutumundan sonra 15 gün arayla 3 kez yapılmıştır. Uygulamalar her iki yılda yaş üzüm verimini arttırmıştır. Bu artışlar istatistiki açıdan % 5 düzeyinde önemli bulunmuştur. En yüksek artışa, kontrole göre %13 ile %2 KNO3 uygulaması yapılan parsellerde ulaşılmıştır. Ayrıca yaprak örneklerinin K ve P içeriklerinde de istatistikî bakımdan önemli artışlar tespit edilmiştir. En yüksek K içeriğine %2 KNO3, en yüksek P içeriğine ise % 2 KNO3 +% 1 NH4H2PO4+%1 KH2PO4 uygulamaları ile ulaşılmıştır

Anahtar Kelimeler

Yuvarlak çekirdeksiz , yapraktan uygulama , Potasyum , verim , N , P , K

References

  1. Açıkgöz, N., M. K., Akkaş, E., Maghaddom ve K., Özcan, 1993. “Tarist, PC’ler İçin İstatistik Kantitatif Genetik Paketi” Uluslararası Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu. Konya.
  2. Anonim, 2007. ”İzmir Ticaret Borsası Kayıtları” İzmir- TÜRKİYE.
  3. Anonymous, 1951. Soil Survey Manuel. Agriculturel Research Administration, U.S. Dept. Agriculture. Handbook, N:18 USA.
  4. Aydın, Ş., A. Akgül ve H. Çoban, 2005. Alaşehir Yöresi Bağlarında Yapraktan Potasyum (K) Uygulamalarının Verim ve Bazı kalite Özellikleri Üzerine Etkisi C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 1: 23-27.
  5. Aydın, Ş., B. Yağmur ve H. Çoban, 2005. Bağda Yapraktan KNO3 Uygulamalarının Yaprakta Besin Element İçeriklerine Etkisi Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42 (1): 167-177.
  6. Bouyocous, G.J., 1955. A Recalibration of the Hydrometer Method for Making Mechanical Analysis of the Soils. Agronom. Journal 4 (1): 434.
  7. Bremner, T. M., 1965. Methods of Soil Analysis, Part 2. Chemical and Microbiologial Properties Ed.C.A. Black, Amer. Soc of Agron.Inc. Pup. Agron. Madison.
  8. Ceylan, Ş. ve İ. Z. Atalay. 1998. Effect of Applications of KNO3 on Fruit yield and N,P,K Content of Leaves in Vitis Vinifera Grapes. Improved Crop Quality by Nutrient Management ( Ed: D., Anaç, M.P., Prevel, Kluwer Academic Publishers, Bornova – İzmir.
  9. Çoban, H. 2002.Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Potasyum Nitrat (KNO3 ) Uygulamalarının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Anadolu, J. of AARI 12(2): 65–74.
  10. Dulac, J. 1964. Nouvelles Sources D’information Permattant D’apprecier L’alimantation Minerale De La Vigne. Le Controle De La Nutrition Minerale Et De La Fertilisation Des Cultutes Mediterraneennes. (I.Colog. Eur. Medit. Montpellier).
APA
Yener, H., Çoban, H., & Çakıcı, H. (2008). Yapraktan Potasyum (K) Uygulamalarının Sultani Çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Üzüm Verimi ve Yaprakların N, P, K İçerikleri Üzerine Etkisi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 45(1), 21-25. https://izlik.org/JA44BA48JR