İzmir İlinde Satılan Sokak Sütleri ile Orta ve Büyük Ölçekli Çiftliklerde Üretilen Sütlerin Özelliklerinin Belirlenmesi

Volume: 47 Number: 2 June 1, 2010
Harun Kesenkaş , Necati Akbulut
EN TR

İzmir İlinde Satılan Sokak Sütleri ile Orta ve Büyük Ölçekli Çiftliklerde Üretilen Sütlerin Özelliklerinin Belirlenmesi

Öz

B u çalışmada, İzmir ilinde farklı noktalardan alınan sokak sütlerinin mikrobiyolojik fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tespiti, ayrıca bu sokak sütlerinin kalitesinin orta ve büyük ölçekli süt üretim çiftliklerinden elde edilen sütlerin kalitesi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. İzmir ilinde satılan sokak sütleri ile İzmir ili ve civarındaki büyük ve orta ölçekli süt üretim çiftliklerinden elde edilen sütlerin kaliteleri belirlenmiş ve bunların mikrobiyolojik açıdan değerlendirilerek farklılıkları ortaya konulmuştur. Sonuçlara göre İzmir ili ve çevresinde farklı kaynaklardan toplanan çiğ süt örneklerinin kaliteleri yeterli düzeyde değildir, önemli bir kısmı Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’ne uymamaktadır. İncelenen sokak sütü örneklerinin yaklaşık % 91’inin mikrobiyal kalite bakımından yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu rakam orta ve küçük ölçekli süt çiftliklerinde % 50’ye kadar düşmektedir

Anahtar Kelimeler

-

References

  1. Bakırcı, I., 2001. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in milk and milk products produced in Van province of Turkey, Food Control, 12 (1): 47-51.
  2. Eyduran., E., 2002. Süt Sığırlarında Somatik Hücre Sayısının Belirlenmesi. AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Y.Lisans Tezi. Ankara.
  3. Ergüllü, E., 1982. Çiğ sütte koliform grubu bakteri florası üzerinde araştırmalar, Gıda Dergisi, 6: 263-266.
  4. Gürgün, V., Halkman, A. K., 2005. Mikroskobik Sayım Yöntemleri. http://www. mikrobiyoloji.org/dokgoster.asp?dosya=110030200.
  5. Kavas, G., N., Akbulut, 1993a. İzmir İlinde Satılan Sokak Sütlerinin Fiziksel-Kimyasal Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (1-2) :81-88.
  6. Kavas, G., N., Akbulut, 1993b. İzmir İlinde Satılan Sokak Sütlerinin Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (1-2) :89-96.
  7. Kesenkas, H., Ö., Kınık, N., Akbulut, H., Uysal, 2000. Somatik Hücre Sayısı ve Çiğ Süt Kalitesi, VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, 22-23 Mayıs, Tekirdağ.
  8. Köşker, Ö. ve N. Tunail, 1985. Süt ve Mamulleri Mikrobiyolojisi ve Hijyeni Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 985, Uygulama Kılavuzu No: 217, Ankara.
  9. Metin, M., 1996, Süt Teknolojisi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:33. Bornova, İzmir.
  10. Oysun, G., 2001, Süt ve Ürünlerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 504, Ege Üniv. Zir. Fak. Ofset Atölyesi, Bornova, İzmir, 306s.
APA
Kesenkaş, H., & Akbulut, N. (2010). İzmir İlinde Satılan Sokak Sütleri ile Orta ve Büyük Ölçekli Çiftliklerde Üretilen Sütlerin Özelliklerinin Belirlenmesi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 47(2), 161-169. https://izlik.org/JA65UE49JN