Ülkemizde beslenme alışkanlıkları dikkate alındığında
peynir önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’de 200’e yakın yöresel peynirler
üretilmekte olup bazıları özellikle market ve büyük şehirlerde yaygın olarak
satılmaktadır. Araştırmamızda 24 farklı
bölgeden, 29 çeşit toplam 50 adet peynir örneğinde pH, laktik asit, kurumadde,
yağ, kurumaddede yağ, tuz, kurumaddede tuz, serbest yağ asitleri, toplam
protein,suda çözünen azot, olgunlaşma indeksi, kolesterol ve enerji değerleri
belirlenip değerlendirilmiştir. En yüksek yağ oranı Gravyer peynirinde
(380 g/kg) belirlenirken, en yüksek kolesterol miktarı Dil peynirinde (163.46
mg/ 100g), en düşük kolesterol miktarı ise Göçmen (18.95 mg/100g) peynirinde
belirlenmiştir.
Cheese has an important place in
terms of nutrition habits in our country. In Turkey, about 200 types of local
cheeses are manufactured and some of them are sold widespread especially in
supermarkets and big cities. In our study, some chemical properties of 29 types
of totally 50 cheeses were determined which were collected from 24 different
regions. In this respect; pH, total acidity, dry matter, fat, fat in dry
matter, salt, salt in dry matter, free fatty acids, total protein, water
soluble nitrogen, ripening index, cholesterol and energy values of cheese
samples were evaluated. The highest fat content was found in Gravyer cheese (380g/kg).
Relative to the mean cholesterol values, the highest cholesterol concentration
(163.46 mg/100g) was found in Dil cheese whereas Göçmen cheese had the lowest
(18.95 mg/100g) cholesterol content.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 22, 2016 |
Submission Date | January 13, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 53 Issue: 2 |