Araştırma bazı ileri patates hatlarında in vitro
koşullarda PEG 6000 kullanılarak oluşturulan kuraklık stresinin etkisini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma doku kültürü laboratuvarında 2016
yılı Ocak - Mayıs ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma tesadüf
blokları deneme desenine göre; MS0: PEG yok, P1: %3 PEG, P2= %10 PEG ve P3=%15
PEG olarak adlandırılan 4 PEG konsantrasyonu kullanılarak 3 tekerrürlü olarak
yapılmıştır. Bitki boyu, bitki başına boğum sayısı ve bitki yaş ağırlığı gibi
bitki özellikleri 20 ve 40 günlük kültür periyotlarında ölçülmüş ve değerlendirilmiştir.
Genel olarak P1 (MS + %3 sukroz + 7 g/lagar + %3 PEG), P2 (MS + %3
sukroz + 7 g/lagar + %10 PEG) ve P3 (MS + %3 sukroz + 7 g/lagar
+ %15 PEG) ortamlarına göre tüm bitki özelliklerinde en yüksek değerler MSO (MS
+ %3 sukroz + 7 g/l agar ) ortamında elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına
göre PEG konsantrasyonu artıkça bitki boyu, bitki başına boğum sayısı, bitki
yaş ağırlığı ve bitki büyüme ve gelişmesi azalma göstermiştir. Araştırma
sonucuna göre 13-80-44, 22-99-33 ve 12-69-39 ileri hatları PEG 6000 içeren in
vitro koşullarda kuraklık toleransı yüksek hatlar olarak seçilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 27, 2018 |
Submission Date | September 29, 2017 |
Acceptance Date | February 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 55 Issue: 2 |