The efficacy of gaseous ozone on postharvest diseases of precooled
pomegranates cv. Hicaznar was investigated in this study. Harvested fruit were
divided into two groups and a group was precooled (PR+) with air for 20 hours,
while other group was not precooled (PR-). Fruit were treated with ozone in an
airtight chamber made from a polyethylene bag. Fruit treated with ozone were
stored in commercially available modified atmosphere bags at 6 C and 90 to 95 %
relative humidity for 60 and 120 days. The experiments were repeated in two
consecutive growing seasons (2015 and 2016 years).The data obtained from the evaluations performed on 60th
and 120th days of the first experiment (2015) and 60th
days evaluation of the second experiment (2016)
showed that ozone treatments at doses of 4200, 5000 and 8100 C x T
(concentration as ppm x time as sec.) reduced decay incidence of
fruit although caused phytotoxicity on fruit at ranges classified as week (1),
moderate 82) and severe (3),
respectively. The ozone treatment at a dose of 3500 C x T on precooled fruit
significantly reduced the decay incidence without any visible phytotoxicity in
both growing seasons in 120th days. The data obtained from the fruit
harvest in both growing seasons and evaluated in two storage periods (60 and
120 days) showed that lower ozone concentrations were able reduce the decay
incidence significantly on precooled fruit compared to that of none-precooled
fruit. These results showed us that precooling increased the efficacy of ozone
treatments. All ozone treatments reduced the microorganism population
significantly in fruit calyx.
Bu çalışmada,
gaz halinde uygulanan ozonun ön soğutma yapılan ve yapılmayan “Hicaznar” nar çeşidi
meyvelerinin hasat sonrası hastalıklarına karşı etkisi araştırılmıştır. Hasat
edilen nar meyveleri 2 gruba ayrılarak yarısına 20 saat süre ile ön soğutma
yapılmış (ÖS+), diğer yarısına ise ön soğutma yapılmamış (ÖS-)’tır. Hasattan 20
saat sonra ozon gazı uygulamaları yapılmıştır. Gaz halindeki ozon nar
meyvelerine hava sızdırmaz polietilenden oluşturulan kapalı bir hacimde uygulanmıştır.
Uygulama yapılan meyveler ticari modifiye atmosfer paketler içerisinde 6ºC’de
%90-95 oransal nemde, 60 ve 120 gün süre ile muhafaza edilmişlerdir. Birbirini
tekrar eden iki nar sezonu içerisinde denemeler yürütülmüştür. Her iki
denemenin 60 ve 120 gün süren muhafazalarında, ÖS+ ve OS- meyvelere ozon
gazının 4200, 5000 ve 8100 CxT (konsantrasyon (ppm) X süre (sn)) dozundaki
uygulamaları genel olarak meyve çürüme yüzdesi (MÇY)’ni azaltmış ancak
meyvelerde sırası ile zayıf (1), orta (2) ve şiddetli (3) şeklinde değişen
fitotoksisite görülmüştür. Her iki denemenin 120 gün muhafaza edilen ÖS+
meyvelerinde, ozon gazının 3500 CxT uygulamasının fitotoksisite görülmeksizin MÇY’ni
kontrole göre önemli düzeyde azalttığı belirlenmiştir. Her iki denemenin her
iki muhafaza döneminde de ÖS+ meyvelerde, ÖS- meyvelere göre daha düşük ozon
gazı dozlarının MÇY’ni kontrole göre önemli düzeyde azalttığı bulunmuştur. Bu
sonuç ön soğutma yapılmasının uygulamaların etkinliğini artırdığını
göstermiştir. Ayrıca genel olarak tüm ozon gazı dozlarının meyve kaliksi içinde
bulunan mikroorganizma populasyonunu önemli düzeyde azalttığı tespit
edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 27, 2018 |
Submission Date | May 4, 2017 |
Acceptance Date | November 28, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 55 Issue: 2 |