Year 2018, Volume 55 , Issue 3, Pages 311 - 317 2018-09-28

Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri

Yahya NAS [1] , Bilge TÜRK [2] , İbrahim DUMAN [3] , Fatih ŞEN [4] , Özlem TUNCAY [5]


Çalışma, farklı toprak özelliklerine sahip (tın, killi-tın, kumlu-tın) üç parselde üretilen Uno Rosso F1 çeşidinin meyve pH değeri, verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Torbalı bölgesinde yürütülmüştür.

Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü yürütülen çalışmada verim ve meyve kalite değerlerindeki değişim I. ve II. hasat olmak üzere iki defa alınan meyve örnekleri ile değerlendirilmiştir.

Çalışma sonucunda en yüksek bitki verimi (3.80 kg/bitki), en yüksek dekar verim değeri (10.491 kg/da) ve en yüksek salça verim değeri (1740 kg/da) tın bünyeli toprak bünyesinden elde edilmiştir. Benzer şekilde en düşük meyve pH değeri (4.11) ve en yüksek briks değeri (4.85) yine aynı toprak bünyesinden ve I. hasattan elde edilmiştir. Çalışmada en yüksek toplam fenol miktarı (46.96 mg GAE/100 g), antioksidan aktivitesi (2.92 µmol TE/g) ve likopen miktarı (101.58 mg/kg) ise II. hasattan alınan örneklerde ve killi-tın toprak bünyesinden elde edilmiştir.

Bu çalışma ile uygulanan farklı bakım ve bitki besleme programlarının farklı toprak bünyelerinde yetiştirilen Uno Rosso sanayi domatesi çeşidinde meyve pH ve diğer kalite özelliklerinde değişime neden olduğu ortaya konulmuştur. Bunun yanında erken dönemde yapılan hasatın meyvenin pH değerini düşürdüğü ancak hasat tarihinin gecikmesi ile meyvenin pH değerinin yükselmesi yanında; toplam fenol, antioksidan ve likopen miktarında da artış sağlandığı belirlenmiştir.

Sanayi domatesi, toprak bünyesi, pH, likopen, verim, antioksidan
  • Aboumarsa, H. Y. 2015. Verimliliğe Etki Eden Faktörler. https://www.researchgate. net/publication/273456074_VERIMLILIGE_ETKI_EDEN_FAKTORLER DOI: 10.13140/2.1.1065.6801
  • Adams, P., C. J. Graves and G. W. Winsor. 1978. Tomato yields in relation to the nitrogen, potassium and magnesium status of the plants and of the peat substrate. Plant Soil, 49: 137-148.
  • Anonymous, 2017. http://xn--80aulggg.xn--90ais/downloads/Unigen_seeds_tomato.pdf. Erişim tarihi: Kasım, 2017
  • Aydın, Ş. 1996. Sanayi Domateslerinde Potasyumlu Gübrelemenin Kimi Kalite Özelliklerine Etkileri, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 1, 75-83.
  • Benzie, F.F. and J.J. Strain. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Anal Biochem.,15;239(1):70-6.
  • Casa, R. and Rouphael, Y. 2014. Effects of partial root-zone drying irrigation on yield, fruit quality, and water-use efficiency in processing tomato. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 89(4), 389-396.
  • Cemeroğlu, B. 2009. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Dergisi Yayınları,1. cilt, 3. baskı. Ankara.
  • Davis, A. R., W. W. Fish and P. Perkins-Veazie. 2003. A rapid spectrophotometric method for analyzing lycopene content in tomato and tomato products. Postharvest Biology and Technology, 28(3), 425-430. Jones Jr, J. B. 2007. Tomato plant culture: in the field, greenhouse, and home garden. CRC press
  • Karaçalı, İ., 2014. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Karaman, M. R., A. R. Brohi, N. M. Müftüoğlu, T. Öztaş ve M. Zengin. 2007. Sürdürülebilir toprak verimliliği. Detay yayıncılık, Ankara.
  • McGuire, G. R. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12): 1254-1255.
  • Nas, Y. ve İ. Duman. 2017. Farklı Toprak Tiplerinde Yetiştirilen Sanayi domatesinde Son Sulama Uygulamalarının Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54 (2), 223-230s.
  • Nguyen, M. L. and S. J. Schwartz. 1998. Lycopene stability during food processing. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 218, 101-104
  • Oyinlola, E. Y. and S. A. Jinadu. 2012. Growth, yield and nutrient concentrations of tomato as affected by soil textures and nitrogen. Asian Journal of Agricultural Research, 6(1), 39-45.
  • Parisi, M., L. Giordano, A. Pentangelo, B. D'Onofrio and G. Villari. 2004. Effects of different levels of nitrogen fertilization on yield and fruit quality in processing tomato. In International Symposium Towards Ecologically Sound Fertilisation Strategies for Field Vegetable Production 700 (pp. 129-132).
  • Seybold, C., K. Fröhlich, R. Bitsch, K. Otto and V. Böhm, 2004. Changes in contents of carotenoids and vitamin E during tomato processing. Journal of agricultural and food chemistry, 52(23), 7005-7010.
  • Takeoka, G. R., L. Dao, S. Flessa, D. M. Gillespie, W. T. Jewell, B. Huebner, D. Bertow, and S. E. Ebeler, 2001. Processing effects on lycopene content and antioxidant activity of tomatoes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(8), 3713-3717.
  • Thaipong, K., U. Boonprakob, K. Crosby, L. Cisneros-Zevallos, D. Hawkins Byrne, 2006. Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis 19 (6–7), 669–675.
  • Thompson, K. A., M. R. Marshall, C. A. Sims, C. I. Wei, S. A. Sargent and J. W. Scott, 2000. Cultivar, maturity and heat treatment on lycopene content in tomatoes. Journal of Food Science, 65, 791–795.
  • Vural, H., B. Eser, T. Yoltaş, E. Özzambak, D. Eşiyok ve İ. Duman. 1993. Marmara ve Ege Bölgelerine Uygun Salçalık Domates Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi domatesi üretimini geliştirme projesi. SANDOM çalışma raporu. Yayın no:7. İzmir, 1-18s.
  • Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme) E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, E.Ü Basımevi, s: 440, Bornova.
  • Wills, R., B. McGlasson, D. Graham and D. Joyce. 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals. 4th edition. UNSW Press, Sydney, Australia.
  • Zheng W. and S. Y. Wang. 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J Agric Food Chem 49:5165–70.
Primary Language tr
Subjects Science, Engineering
Published Date 55-3
Journal Section Articles
Authors

Author: Yahya NAS (Primary Author)
Institution: Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Country: Turkey


Author: Bilge TÜRK

Author: İbrahim DUMAN

Author: Fatih ŞEN

Author: Özlem TUNCAY

Dates

Publication Date : September 28, 2018

Bibtex @research article { zfdergi394142, journal = {Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1018-8851}, eissn = {2548-1207}, address = {}, publisher = {Ege University}, year = {2018}, volume = {55}, pages = {311 - 317}, doi = {10.20289/zfdergi.394142}, title = {Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Nas, Yahya and Türk, Bilge and Duman, İbrahim and Şen, Fatih and Tuncay, Özlem} }
APA Nas, Y , Türk, B , Duman, İ , Şen, F , Tuncay, Ö . (2018). Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri . Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 55 (3) , 311-317 . DOI: 10.20289/zfdergi.394142
MLA Nas, Y , Türk, B , Duman, İ , Şen, F , Tuncay, Ö . "Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri" . Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 55 (2018 ): 311-317 <https://dergipark.org.tr/en/pub/zfdergi/issue/36237/394142>
Chicago Nas, Y , Türk, B , Duman, İ , Şen, F , Tuncay, Ö . "Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 55 (2018 ): 311-317
RIS TY - JOUR T1 - Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri AU - Yahya Nas , Bilge Türk , İbrahim Duman , Fatih Şen , Özlem Tuncay Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.20289/zfdergi.394142 DO - 10.20289/zfdergi.394142 T2 - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 311 EP - 317 VL - 55 IS - 3 SN - 1018-8851-2548-1207 M3 - doi: 10.20289/zfdergi.394142 UR - https://doi.org/10.20289/zfdergi.394142 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri %A Yahya Nas , Bilge Türk , İbrahim Duman , Fatih Şen , Özlem Tuncay %T Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri %D 2018 %J Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1018-8851-2548-1207 %V 55 %N 3 %R doi: 10.20289/zfdergi.394142 %U 10.20289/zfdergi.394142
ISNAD Nas, Yahya , Türk, Bilge , Duman, İbrahim , Şen, Fatih , Tuncay, Özlem . "Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 55 / 3 (September 2018): 311-317 . https://doi.org/10.20289/zfdergi.394142
AMA Nas Y , Türk B , Duman İ , Şen F , Tuncay Ö . Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 55(3): 311-317.
Vancouver Nas Y , Türk B , Duman İ , Şen F , Tuncay Ö . Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2018; 55(3): 311-317.
IEEE Y. Nas , B. Türk , İ. Duman , F. Şen and Ö. Tuncay , "Farklı Toprak Özelliklerinin Sanayi Domatesi Üretiminde Meyve pH Değeri, Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri", Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 55, no. 3, pp. 311-317, Sep. 2018, doi:10.20289/zfdergi.394142