Çalışma, farklı toprak özelliklerine sahip (tın, killi-tın, kumlu-tın) üç
parselde üretilen Uno Rosso F1
çeşidinin meyve
pH değeri, verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Torbalı
bölgesinde yürütülmüştür.
Tesadüf
blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü yürütülen çalışmada verim ve meyve
kalite değerlerindeki değişim I. ve II. hasat olmak üzere iki defa alınan meyve
örnekleri ile değerlendirilmiştir.
Çalışma sonucunda en yüksek bitki verimi (3.80 kg/bitki), en yüksek
dekar verim değeri (10.491 kg/da) ve en yüksek salça verim değeri (1740 kg/da)
tın bünyeli toprak bünyesinden elde edilmiştir. Benzer şekilde en düşük meyve
pH değeri (4.11) ve en yüksek briks değeri (4.85) yine aynı toprak bünyesinden
ve I. hasattan elde edilmiştir. Çalışmada en yüksek toplam fenol miktarı (46.96 mg GAE/100
g),
antioksidan aktivitesi (2.92 µmol
TE/g)
ve likopen miktarı (101.58 mg/kg) ise II. hasattan alınan örneklerde ve killi-tın
toprak bünyesinden elde edilmiştir.
Bu çalışma ile uygulanan farklı bakım ve bitki besleme programlarının
farklı toprak bünyelerinde yetiştirilen Uno Rosso sanayi domatesi çeşidinde
meyve pH ve diğer kalite özelliklerinde değişime neden olduğu ortaya
konulmuştur. Bunun yanında erken dönemde yapılan hasatın meyvenin pH değerini
düşürdüğü ancak hasat tarihinin gecikmesi ile meyvenin pH değerinin yükselmesi
yanında; toplam fenol, antioksidan ve likopen miktarında da artış sağlandığı
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 28, 2018 |
Submission Date | February 13, 2018 |
Acceptance Date | March 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 55 Issue: 3 |