Research Article
BibTex RIS Cite

İzmir ili Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi

Year 2019, Volume: 56 Issue: 1, 61 - 70, 27.03.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.433124

Abstract

İzmir İli Bayındır ilçesi ve
köylerinde yürütülen çalışmada, bölgenin süs bitkisi üretim potansiyelinin
belirlenmesi ve sektörün gelişmesine yönelik önermelerde bulunulması amaçlanmıştır
İlçede 500 kadar çiftçi süs bitkileri üretimi gerçekleştirmektedir.
Üreticilerin tamamından veri toplanması (tam sayım) planlanmış, ancak anketlere
yanıt vermeye istekli 253 üretici ile görüşülmüştür. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov
testi, T testi, Mann-Withney U Testi, Khi kare testleri, doğrusal ve
sıralı
Logit regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Üreticilerin, ortalama yaşı 43,2 ve ortalama eğitim
süreleri 8,1 yıldır. Ortalama büyüklükleri 1,1 hektar olan işletmeler, 1,8 parçadan
oluşmaktadır. Örtü-altı alan miktarı ise ortalama beş parçadan ve 0,13 ha alandan
oluşmaktadır. Örtü-altı alanlarda, yapılarına göre en çok alçak tünel (%50) tercih
edilmiştir. İlçede en çok kullanılan üretim materyali mil (%33,8) olup, ürün
deseninde en fazla pay çalı grubuna (%38,3) aittir. Bu çalışmada, üreticilerin
üretim sırasında ve sonrasında karşılaştığı sorunlar tespit edilmiş, bu
sorunların çözümlerine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca, Bayındır için
iç mekan süs bitkilerindense, dış mekan süs bitkilerinin oluşturduğu bir üretim
deseni daha uygun görülmüş, bu doğrultuda üretim deseninde yer alması uygun
olacak tür önerilerinde bulunulmuştur. 

References

  • Anonim 2015. Süs Bitkileri Sektör Raporu. Ziraat Mühendisleri Odası. İnternet erişimi 21.05.2018. http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=24593&tipi=38&sube=0
  • Anonim 2017a. Türkiye İstatistik Kurumu 2017 yılı verileri. İnternet erişimi 30.05.2018. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001
  • Anonim 2017b. Süs Bitkileri Sektör Raporu. Haziran-2017 Sektör Raporu. İnternet erişimi 30.05.2018. www.susbir.org.tr/belgeler/raporlar/susbir-rapor-haziran-2017.docx
  • Anonim 2018. İzmir İli 2017 Yılı Örtüaltı Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, İlçeler Örtüaltı Süs Bitkileri Üretimleri, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü. İnternet erişimi 09.03.2018. https://izmir.tarim.gov.tr/Menu/88/2017-Yili
  • Bayat, B. 2011. Hava Kirliliği ve Kontrolü, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, 135:55-59.
  • Civelek, C., T. Dalgın, H. Çeken 2014. Agro-Turizm ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Muğla Yöresindeki Agro-Turizm Alanlarında Bir Araştırma, Turizm Akademik Dergisi, 1 (1), 15-28.
  • Çıkın, A., H. Çeken, M. Uçar 2009. Turizmin Tarım Sektörüne Etkisi, Agro-Turizm Ve Ekonomik Sonuçları, Tarım Ekonomisi Dergisi, 15(1) : 1 - 8.
  • Dbeys, A., Engindeniz, S. 2015. Tarımsal Üretimde Şirketleşme Üzerine Üretici Görüş ve Tutumları: İzmir Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 48 (3), 191-201.
  • Field, A. 2009. Discovering Statistics Using SPSS, Third Edition, SAGE Publications Ltd.
  • Güreşçi, E. 2010. Türkiye’de Kentten - Köye Göç Olgusu, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(1):77-86.
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016. Küçükmenderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi, İzmir.
  • İzmir Ticaret Odası (İTO) 2016. İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri Ve Yatırım Olanakları, İzmir Ticaret Odası yayın no:185.
  • Malhotra, N. K. 2010. Marketing Research: An Applied Orientation Global Edition, Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Pallant, J. 2010. SPSS Survival Manual: A Step by Step Guide to Data Analysis Using SPSS, 4th Edition, McGraw-Hill International.
  • Pazarlıoğlu, V. 2007. İzmir Örneğinde İç Göçün Ekonometrik Analizi, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F.,Yönetim ve Ekonomi, 14(1):121-135.
  • Peynirci, H., A. Ayvaz, U. Demir. 2015. Bayındır İlçesindeki Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Mevcut Durumu, Bayındır İlçe Tarım Müdürlüğü Süs Bitkileri Üretim Raporu Mart,2015, Bayındır İzmir
  • Yalta, T. A. 2011. Ekonometri 2 Ders Notları, TÜBA, Türkiye Bilimler Akademisi, Açık Ders Malzemeleri Projesi, Sürüm 2.0, http://yalta.etu.edu.tr (Erişim tarihi: 07.11.2014), 180s.
  • Yang, Z., J. Cai, R. Sliuzas. 2010. Agro-tourism enterprises as a form of multi-functional urban agriculture for peri-urban development in China, Habitat International, 34 (4):374-385.
Year 2019, Volume: 56 Issue: 1, 61 - 70, 27.03.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.433124

Abstract

References

  • Anonim 2015. Süs Bitkileri Sektör Raporu. Ziraat Mühendisleri Odası. İnternet erişimi 21.05.2018. http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=24593&tipi=38&sube=0
  • Anonim 2017a. Türkiye İstatistik Kurumu 2017 yılı verileri. İnternet erişimi 30.05.2018. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001
  • Anonim 2017b. Süs Bitkileri Sektör Raporu. Haziran-2017 Sektör Raporu. İnternet erişimi 30.05.2018. www.susbir.org.tr/belgeler/raporlar/susbir-rapor-haziran-2017.docx
  • Anonim 2018. İzmir İli 2017 Yılı Örtüaltı Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, İlçeler Örtüaltı Süs Bitkileri Üretimleri, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü. İnternet erişimi 09.03.2018. https://izmir.tarim.gov.tr/Menu/88/2017-Yili
  • Bayat, B. 2011. Hava Kirliliği ve Kontrolü, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, 135:55-59.
  • Civelek, C., T. Dalgın, H. Çeken 2014. Agro-Turizm ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Muğla Yöresindeki Agro-Turizm Alanlarında Bir Araştırma, Turizm Akademik Dergisi, 1 (1), 15-28.
  • Çıkın, A., H. Çeken, M. Uçar 2009. Turizmin Tarım Sektörüne Etkisi, Agro-Turizm Ve Ekonomik Sonuçları, Tarım Ekonomisi Dergisi, 15(1) : 1 - 8.
  • Dbeys, A., Engindeniz, S. 2015. Tarımsal Üretimde Şirketleşme Üzerine Üretici Görüş ve Tutumları: İzmir Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 48 (3), 191-201.
  • Field, A. 2009. Discovering Statistics Using SPSS, Third Edition, SAGE Publications Ltd.
  • Güreşçi, E. 2010. Türkiye’de Kentten - Köye Göç Olgusu, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(1):77-86.
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016. Küçükmenderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi, İzmir.
  • İzmir Ticaret Odası (İTO) 2016. İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri Ve Yatırım Olanakları, İzmir Ticaret Odası yayın no:185.
  • Malhotra, N. K. 2010. Marketing Research: An Applied Orientation Global Edition, Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Pallant, J. 2010. SPSS Survival Manual: A Step by Step Guide to Data Analysis Using SPSS, 4th Edition, McGraw-Hill International.
  • Pazarlıoğlu, V. 2007. İzmir Örneğinde İç Göçün Ekonometrik Analizi, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F.,Yönetim ve Ekonomi, 14(1):121-135.
  • Peynirci, H., A. Ayvaz, U. Demir. 2015. Bayındır İlçesindeki Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Mevcut Durumu, Bayındır İlçe Tarım Müdürlüğü Süs Bitkileri Üretim Raporu Mart,2015, Bayındır İzmir
  • Yalta, T. A. 2011. Ekonometri 2 Ders Notları, TÜBA, Türkiye Bilimler Akademisi, Açık Ders Malzemeleri Projesi, Sürüm 2.0, http://yalta.etu.edu.tr (Erişim tarihi: 07.11.2014), 180s.
  • Yang, Z., J. Cai, R. Sliuzas. 2010. Agro-tourism enterprises as a form of multi-functional urban agriculture for peri-urban development in China, Habitat International, 34 (4):374-385.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Handan Çakar

Aslı Güneş This is me

Özlem Akat Saraçoğlu

Murat Boyacı

Özlem Yıldız

Hülya Akat

Publication Date March 27, 2019
Submission Date June 11, 2018
Acceptance Date October 8, 2018
Published in Issue Year 2019 Volume: 56 Issue: 1

Cite

APA Çakar, H., Güneş, A., Akat Saraçoğlu, Ö., Boyacı, M., et al. (2019). İzmir ili Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 56(1), 61-70. https://doi.org/10.20289/zfdergi.433124

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.