BibTex RIS Cite

Research on the quality properties of persimmon (Diospyros Kaki L.) fruits at different harvest stages

Year 2013, Volume: 50 Issue: 3, 0 - 0, 01.09.2013

Abstract

ome quality parameters of gradually harvested Hachia non-astringent persimmon (Diospyros kaki L.) fruits were investigated in Manisa-Alasehir S

References

  • Anonymous, 2008. Konica Minolta manuel
  • Bayazit, S., Ö. Tuzcu, A. B. Küden, B. İmrak, 2012. Bazı Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) Tür ve Çeşitlerinin Soğuklama Gereksinimlerinin Saptanması. Anadolu Tarım Bilim. Derg., 2012,27(3):127-132.
  • Gasanov, Z. M., and A. M. Abdullaeva, 1973. Dynamics of Sugar Accumulation and Changes in the Content of Tannins During Ripening, Storage, and Drying of Fruits of Subtropical Persimmon. Azarb.-kandtasarruf-inst.-elmi-geadleri.-Agron.-ser. (4):52-53.
  • Hobson G. E., and J. N. Davies, 1971. The Tomato. Biochemistry of Fruits and Their Products, Vol. II. (Ed: A.C. Hulme). Academic Press, Newyork. p:437-475.
  • Ito, S., 1971. The Persimmon. Biochemistry of Fruit and Their Products. Vol. II. (Ed: A.C. Hulme). Academic Pres. Newyork. p: 281-301.
  • Ito, S. 1980. Persimmon. In: Nagy, S. and P.E. Shaw (ed.). Tropical and subtropical fruits, compositions, properties and uses. Pp. 442-468. AVI Publ. Co., Westport, CT.
  • Jiménez-Cuesta M., Cuquerella J., Martínez-jávega J.M., 1981. Determination of a color index for citrus fruit degreening. Proc Int Soc Citriculture 2, 750-753.
  • Kaplankıran.M.,Yıldız.E.,Toplu.C.,2004.Hatay ili Trabzon hurması Seleksiyonunda ilk bulgular. 1.Trabzon hurması Yetiştirme ve Pazarlama Sempozyumu-Ünye Sayfa:103-110.
  • Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlaması. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, Bornova, İzmir.
  • Karadeniz, T., R., Cangi, 2004. Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) moralı çeşidinde fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2004,19(1):8-11.
  • Testoni, A., 2002. Postharvest and Processing of Persimmon Fruit.
  • Kayri, M., 2009. Araştırmalarda gruplar arası farkın belirlenmesine yönelik çoklu karşılaştırma (post-hoc) teknikleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 19, Sayı: 1, Sayfa: 51- 64.
  • Koyuncu, M. A., E. Savran, T. Dilmaçünal, K. Kepenek, R. Cangi, Ö. Çağatay, 2005. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 15-23.
  • Kuzucu, F. C., K. Kaynaş, 2004. Farklı zamanlarda hasat edilen trabzon hurması (Diospyros kaki l.) meyvelerinin fizyolojik ve kimyasal yapılarında meydana gelen değişimler. Bahçe 33(1- 2):17-25.
  • Mısırlı, A., Y. Günen, F. Şen, P. Kınay, 2008. Ödemiş/İzmir’de Yetiştirilen Bazı Trabzon Hurması Çeşitleri Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Araştırma Fonu Projesi, 2006 ZRF 006
  • Mowat, A. .D., George, A.l.a.n. .P. and Collins, R.a.y. .J. 1997. Macro-Clımatıc Effects On Fruıt Development And Maturıty Of Non-Astrıngent Persımmon (Dıospyros Kakı L. Cv Fuyu). Acta Hort. (ISHS) 436:195-202
  • Nauer E. M., J. H. Goodale, L. L. Summers, W. Reuther, 1974. Climate effects on mandarins and valencia oranges. California Agriculture 28(4):8-10.
  • Onur, S., 1990. Trabzonhurması. Derim, 7: 4-47.
  • Onur, C., S. Onur, 1995. Karadeniz Bölgesinde Trabzonhurması Seleksiyonu. İkinci Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Cilt 1 s.587- 591.
  • Öz, A., T., 2002. İki farklı sıcaklıgın trabzonhurması’nda l-askorbik asit (c vitamini) içeriği, muhafaza ömrü ve meyve kalitesi kriterleri üzerine etkileri. BAHÇE 31 (1-2): 51 - 57 2002.
  • Özcan, M., 2005. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği.Hasad Yayınları. ISBN 9758377-42-6.
  • Parseker Yönel, S., V. Uylaser, S. Yonak, 2008. Trabzon Hurmasının Bileşimi ve Besleyici Değeri. Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21-23 Mayıs, Erzurum.
  • Pekmezci, M., M. Erkan, H. Gübbük, 1995. Trabzon hurmalarının Sogukta Muhafazası Üzerine Arastırmalar. II. Ulusal Bahçe Bitkileri Sempozyumu, Adana s: 595-599.
  • Ramin, A. A, and F. Tabatabaei, 2003. Effect of various maturity stages at harvest on storability of persimmon fruits (Diospyros kaki L.). J. Agric. Sci. Technol. Vol. 5: 113-123.
  • Sütyemez, M., F. Ergenoğlu, 2000. Kahramanmaraş Bölgesinde Trabzon Hurması Seleksiyonu. Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 1
  • Syvertsen, J.P., Lloyd, J.J. 1994. Citrus. Handbook of Environmental Physiology of Fruit Crops, II: 65-101
  • Tabachnick, B. G., L.S. Fideli 2001. Using Multivariate Statistics (4th Edition), Boston: Ally And Bacon. CIHEAM, Options Mediterraneennes. CIHEAM-IAMZ Zaragoza Spain.
  • Tuzcu, Ö. ve M. Şeker, 1997. The Situation of Persimmon (Diospyros kaki L.) Cultivation and Germplasm Resources in Turkey Proceedings of the 5th International Symposium on Temperate Zone Fruits in the Tropics and Subtropics, Acta Horticulturae, 441, 107-114, Adana, Turkey, 1997.
  • Tuzcu, Ö. ve Yıldırım, B., 2000. Trabzon Hurması (Diospyros kaki L) ve Yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, Adana.
  • Üstün, N., S., I. Tosun, M. Özcan and F. Özkaraman, 1997. Research on the Composition of Persimmon and Their Suitability for Jam Production. Journal of Univ. of 19 May and Agronomic Journal, 12(2): 73-80.
  • Wright, K.P. and A. Kader, 1996. Effect of Slicing and Controlled- Atmosphere Storage the Ascorbate Content and Quality of Strawberries and Persimmon. Post- Harvest Biology And Technology,(10): 39-48.
  • Yıldırım, M.B., Çalışkan, C.F. ve Çağırgan, M.Y., 1989, Patateste çeşitli özelliklerin faktör analizi, Cumhuriyet Üniv., Ziraat Fak. Dergisi, 1(5): 93-106.

Farklı Dönemlerde Hasat Edilen Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Meyvelerinin Kalite Özelliklerinin Araştırılması

Year 2013, Volume: 50 Issue: 3, 0 - 0, 01.09.2013

Abstract

u çalışmada, kademeli olarak hasat edilen Trabzon hurması (Diospyros kaki L.) meyvelerinde bazı kalite parametrelerinin hasat dönemi boyunca B

References

  • Anonymous, 2008. Konica Minolta manuel
  • Bayazit, S., Ö. Tuzcu, A. B. Küden, B. İmrak, 2012. Bazı Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) Tür ve Çeşitlerinin Soğuklama Gereksinimlerinin Saptanması. Anadolu Tarım Bilim. Derg., 2012,27(3):127-132.
  • Gasanov, Z. M., and A. M. Abdullaeva, 1973. Dynamics of Sugar Accumulation and Changes in the Content of Tannins During Ripening, Storage, and Drying of Fruits of Subtropical Persimmon. Azarb.-kandtasarruf-inst.-elmi-geadleri.-Agron.-ser. (4):52-53.
  • Hobson G. E., and J. N. Davies, 1971. The Tomato. Biochemistry of Fruits and Their Products, Vol. II. (Ed: A.C. Hulme). Academic Press, Newyork. p:437-475.
  • Ito, S., 1971. The Persimmon. Biochemistry of Fruit and Their Products. Vol. II. (Ed: A.C. Hulme). Academic Pres. Newyork. p: 281-301.
  • Ito, S. 1980. Persimmon. In: Nagy, S. and P.E. Shaw (ed.). Tropical and subtropical fruits, compositions, properties and uses. Pp. 442-468. AVI Publ. Co., Westport, CT.
  • Jiménez-Cuesta M., Cuquerella J., Martínez-jávega J.M., 1981. Determination of a color index for citrus fruit degreening. Proc Int Soc Citriculture 2, 750-753.
  • Kaplankıran.M.,Yıldız.E.,Toplu.C.,2004.Hatay ili Trabzon hurması Seleksiyonunda ilk bulgular. 1.Trabzon hurması Yetiştirme ve Pazarlama Sempozyumu-Ünye Sayfa:103-110.
  • Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlaması. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, Bornova, İzmir.
  • Karadeniz, T., R., Cangi, 2004. Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) moralı çeşidinde fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2004,19(1):8-11.
  • Testoni, A., 2002. Postharvest and Processing of Persimmon Fruit.
  • Kayri, M., 2009. Araştırmalarda gruplar arası farkın belirlenmesine yönelik çoklu karşılaştırma (post-hoc) teknikleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 19, Sayı: 1, Sayfa: 51- 64.
  • Koyuncu, M. A., E. Savran, T. Dilmaçünal, K. Kepenek, R. Cangi, Ö. Çağatay, 2005. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 15-23.
  • Kuzucu, F. C., K. Kaynaş, 2004. Farklı zamanlarda hasat edilen trabzon hurması (Diospyros kaki l.) meyvelerinin fizyolojik ve kimyasal yapılarında meydana gelen değişimler. Bahçe 33(1- 2):17-25.
  • Mısırlı, A., Y. Günen, F. Şen, P. Kınay, 2008. Ödemiş/İzmir’de Yetiştirilen Bazı Trabzon Hurması Çeşitleri Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Araştırma Fonu Projesi, 2006 ZRF 006
  • Mowat, A. .D., George, A.l.a.n. .P. and Collins, R.a.y. .J. 1997. Macro-Clımatıc Effects On Fruıt Development And Maturıty Of Non-Astrıngent Persımmon (Dıospyros Kakı L. Cv Fuyu). Acta Hort. (ISHS) 436:195-202
  • Nauer E. M., J. H. Goodale, L. L. Summers, W. Reuther, 1974. Climate effects on mandarins and valencia oranges. California Agriculture 28(4):8-10.
  • Onur, S., 1990. Trabzonhurması. Derim, 7: 4-47.
  • Onur, C., S. Onur, 1995. Karadeniz Bölgesinde Trabzonhurması Seleksiyonu. İkinci Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Cilt 1 s.587- 591.
  • Öz, A., T., 2002. İki farklı sıcaklıgın trabzonhurması’nda l-askorbik asit (c vitamini) içeriği, muhafaza ömrü ve meyve kalitesi kriterleri üzerine etkileri. BAHÇE 31 (1-2): 51 - 57 2002.
  • Özcan, M., 2005. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği.Hasad Yayınları. ISBN 9758377-42-6.
  • Parseker Yönel, S., V. Uylaser, S. Yonak, 2008. Trabzon Hurmasının Bileşimi ve Besleyici Değeri. Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21-23 Mayıs, Erzurum.
  • Pekmezci, M., M. Erkan, H. Gübbük, 1995. Trabzon hurmalarının Sogukta Muhafazası Üzerine Arastırmalar. II. Ulusal Bahçe Bitkileri Sempozyumu, Adana s: 595-599.
  • Ramin, A. A, and F. Tabatabaei, 2003. Effect of various maturity stages at harvest on storability of persimmon fruits (Diospyros kaki L.). J. Agric. Sci. Technol. Vol. 5: 113-123.
  • Sütyemez, M., F. Ergenoğlu, 2000. Kahramanmaraş Bölgesinde Trabzon Hurması Seleksiyonu. Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 1
  • Syvertsen, J.P., Lloyd, J.J. 1994. Citrus. Handbook of Environmental Physiology of Fruit Crops, II: 65-101
  • Tabachnick, B. G., L.S. Fideli 2001. Using Multivariate Statistics (4th Edition), Boston: Ally And Bacon. CIHEAM, Options Mediterraneennes. CIHEAM-IAMZ Zaragoza Spain.
  • Tuzcu, Ö. ve M. Şeker, 1997. The Situation of Persimmon (Diospyros kaki L.) Cultivation and Germplasm Resources in Turkey Proceedings of the 5th International Symposium on Temperate Zone Fruits in the Tropics and Subtropics, Acta Horticulturae, 441, 107-114, Adana, Turkey, 1997.
  • Tuzcu, Ö. ve Yıldırım, B., 2000. Trabzon Hurması (Diospyros kaki L) ve Yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, Adana.
  • Üstün, N., S., I. Tosun, M. Özcan and F. Özkaraman, 1997. Research on the Composition of Persimmon and Their Suitability for Jam Production. Journal of Univ. of 19 May and Agronomic Journal, 12(2): 73-80.
  • Wright, K.P. and A. Kader, 1996. Effect of Slicing and Controlled- Atmosphere Storage the Ascorbate Content and Quality of Strawberries and Persimmon. Post- Harvest Biology And Technology,(10): 39-48.
  • Yıldırım, M.B., Çalışkan, C.F. ve Çağırgan, M.Y., 1989, Patateste çeşitli özelliklerin faktör analizi, Cumhuriyet Üniv., Ziraat Fak. Dergisi, 1(5): 93-106.
There are 32 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Hande Uçar Özkan This is me

H. Zafer Can This is me

Publication Date September 1, 2013
Submission Date November 25, 2015
Published in Issue Year 2013 Volume: 50 Issue: 3

Cite

APA Özkan, H. U., & Can, H. Z. (2013). Research on the quality properties of persimmon (Diospyros Kaki L.) fruits at different harvest stages. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 50(3).

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.