Objective: In this study, economic analysis of greenhouse tomato growing were performed.
Material and Methods: Data of this research were collected from 93 farmers with face to face survey method by using proportional sampling method. Firstly socio-economic characteristics of the farms were examined. After that, economic analysis of greenhouse tomato production were performed.
Results: According to the results of economic analysis, average net profit for single crop tomato production in plastic and glass greenhouse were calculated as 4442.58 TL/da, 3924.45 TL/da respectively. Average net profit in plastic and glass greenhouse were calculated as 3303.90 TL/da, 9152.14 TL/da respectively for fall tomato production, were calculated as -422.56 TL/da, 1610.82 TL/da respectively for spring tomato production.
Conclusion: The awareness of the farmers to use as much inputs as needed, will provide that healthy and eco-friendly foods will be produced in a profitable manner at the same time.
Amaç: Bu araştırmada Muğla’da örtüaltı domates yetiştiriciliğinin ekonomik analizi hedeflenmiştir.
Materyal ve Metot: Araştırmanın verileri oransal örnekleme ile 93 üreticiden yüz yüze anket yöntemiyle derlenmiştir. Verilerin analizinde öncelikle işletmelerin sosyo-ekonomik özellikleri incelenmiş, daha sonra 2015-2016 dönemi domates üretiminin ekonomik analizi yapılmıştır.
Bulgular: Ekonomik analiz sonuçlarına göre, tek ürün yetiştiriciliğinde net kâr plastik ve cam seralarda sırasıyla 4442.58 TL/da, 3924.45 TL/da, güz döneminde net kâr plastik ve cam seralarda sırasıyla 3303.90 TL/da, 9152.14 TL/da, bahar döneminde net kâr plastik ve cam seralarda sırasıyla -422.56 TL/da, 1610.82 TL/da olarak hesaplanmıştır.
Sonuç: Üreticilerin gerektiği kadar girdi kullanılması yönünde bilinçlendirilmesi, sağlıklı ve çevreye zarar vermeyen ürünlerin aynı zamanda kârlı bir şekilde üretilmesini de sağlayacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 27, 2019 |
Submission Date | December 26, 2018 |
Acceptance Date | April 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 56 Issue: 3 |