Amaç : Bu çalışmanın amacı ‘Red Lake’ ve ‘Rosenthal’ frenk üzümü çeşitlerinin polen performanslarının belirlenmesidir. Bu amaçla iki çeşide ait çiçek tozlarında çiçek tozu morfolojik homojenlik oranı, çiçek tozu canlılık oranı ve farklı sıcaklıklarda çiçek tozu çimlenme oranı araştırılmıştır.
Materyal ve Metod: Çalışmanın bitkisel materyalini ‘Red Lake’ ve ‘Rosenthal’ frenk üzümüne ait çiçek tozları oluşturmaktadır. Döllenme biyolojileri çalışmaları için ilk once fenolojik kayıtlar tutulmuştur. Polen performansını belirlemek amacıyla, morfolojik homojenlik, polen canlılığı (TTC boyama testi) ve çimlenme oranları (petride agar) belirlenmiştir. Ayrıca, farklı sıcaklık koşullarının (15C0, 20C0, 25C0, 30C0) polen çimlenmesi üzerine etkileri yapılmış ve çeşitler için en uygun
çimlenme sıcaklığı belirlenmiştir. Farklı inkübasyon sürelerinin (6 saat, 12 saat, 24 saat, 48 saat) çimlenme kapasitesi üzerindeki etkisi de belirlenmiştir.
Bulgular : Çeşitlerin morfolojik homojenlik değerleri oldukça yüksekti ve morfolojik olarak homojen polenlerden daha yüksek polen canlılığı elde edildi. Her iki çeşidin çimlenme yüzdesine göre farklı sıcaklıkların etkisi istatistiksel olarak farklı bulundu (p <0.05).
Sonuçlar: 15C0, ‘Red Lake’ çeşidi için en uygun çiçlenme sıcaklığı olurken, 20 C0, ‘Rosenthal’ çeşidi için optimum çimlenme sıcaklığı olarak bulunmuştur. İnkubasyon süresinin artmasıyla her iki çeşit içinde çiçek tozu çimlenme oranları artmıştır.
Objective: The aim of this study is to test the performance of the pollen grains of ‘Red Lake’ and ‘Rosenthal’ blackcurrant varieties. Pollen morphological homogeneity ratio, pollen viability ratio and germination rate at different temperatures were investigated.
Material and Methods: In this study, pollen germination, viability and quality of pollens belongs to ‘Red Lake’ and ‘Rosenthal’ currant cultivars were studied. For the fertilization biology studies, phenologic observations were first noted. In order to determine the pollen performance, morphological homogeneity, pollen viability (TTC staining test) and germination rates (agar in plate) were determined. In addition, the effect of different temperature conditions (15 °C, 20 0C, 25 0C, 30 0C) on pollen germination was noted and the most suitable germination temperature was determined for each cultivar. The effect of different incubation times (6h, 12h, 24h, 48h) on germination capacity was also determined.
Results: Morphological homogeneity value of the pollen of the two cultivars was quite high and higher pollen viability should be obtained from morphologically homogenous pollens. Effect of different temperatures on pollen germination percentage was found to be statistically different (p<0.05) for both cultivars.
Conclusions: 150C was the optimum temperature to obtain the highest pollen germination for ‘Red Lake’ while 200C was the optimum for ‘Rosenthal’ pollen grains. Increasing incubation period for both cultivars increased overall pollen germination rate.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 27, 2019 |
Submission Date | January 2, 2019 |
Acceptance Date | February 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 56 Issue: 3 |