Objective: This study was carried out to determine the changes in yield and fruit quality of Uno Rosso and H-5803 processing tomato varieties (Lycopersicon esculentum Mill.) grown in two
different soil types.
Material and Methods: The plant nutrition and cultural conditions of both processing tomato varieties grown in sandy-loam and clay-loam soil types were the same throughout the experiments. The yield and some quality parameters of the tomato fruits harvested during the commercial maturity were examined.
Results: While the fruit yield of H-5803 tomato cultivar of sandy-loam soil type (9405.0 kg/da) and tomato paste yield (1652.1 kg/da) were higher, the fruit yield of Uno Rosso variety in clayloam conditions (9075.0 kg/da) was found to be higher. The fruit weight of H-5803 tomato variety was found highest in both soil types, which were 96.10 g/fruit and 89.87 g/fruit for clay-loam and sandy-loam, respectively.
Conclusion: There were no statistically significant effect of soil type on fruit firmness, fruit and pulp color, soluble solid content, titratable acidity, EC values, lycopene, vitamin C and total phenolic content, for both varieties.
Amaç: Çalışma, iki farklı toprak tipinde yetiştirilen Uno Rosso ve H-5803 sanayi domatesi (Lycopersicon esculentum Mill.) çeşitlerinin verim ve meyve kalitesindeki değişimin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Metot: Kumlu-tın ve killi-tın toprak tipinde yetiştirilen her iki sanayi domatesi çeşitlerinin bitki besleme ve kültürel işlemler aynı şekilde yapılmıştır. Parsellerden ticari olum dönemde hasat edilen domates meyvelerinde verim ve bazı kalite parametreleri incelenmiştir.
Bulgular: Kumlu-tın toprak tipinde H-5803 domates çeşidinin meyve verimi (9405.0 kg/da) ve salça verimi (1652.1 kg/da) daha yüksek iken, killi-tın koşullarda ise Uno Rosso çeşidinin meyve verimi (9075.0 kg/da) daha yüksek bulunmuştur. H-5803 domates çeşidinin meyve ağırlığı killi-tın ve kumlu-tın toprak tipinde en yüksek olup, sırasıyla 96.10 g ve 89.87 g olarak belirlenmiştir.
Sonuç: H-5803 ve Uno Rosso sanayi domatesi çeşidinin meyve sertliği, meyve ve pulp rengine, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, EC değeri, likopen, C vitamini, toplam fenol miktarı ve antioksidan aktivitesi her iki toprak tipinin etkisi önemli bulunmamıştır.
Primary Language | tr |
---|---|
Subjects | Engineering |
Published Date | 56-3 |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Dates |
Publication Date : September 27, 2019 |
Bibtex | @research article { zfdergi512971,
journal = {Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi},
issn = {1018-8851},
eissn = {2548-1207},
address = {},
publisher = {Ege University},
year = {2019},
volume = {56},
pages = {337 - 343},
doi = {10.20289/zfdergi.512971},
title = {Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi},
key = {cite},
author = {Türk, Bilge and Nas, Yahya and Duman, İbrahim and Şen, Fatih and Tuncay, Özlem}
} |
APA | Türk, B , Nas, Y , Duman, İ , Şen, F , Tuncay, Ö . (2019). Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi . Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 56 (3) , 337-343 . DOI: 10.20289/zfdergi.512971 |
MLA | Türk, B , Nas, Y , Duman, İ , Şen, F , Tuncay, Ö . "Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi" . Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56 (2019 ): 337-343 <https://dergipark.org.tr/en/pub/zfdergi/issue/42110/512971> |
Chicago | Türk, B , Nas, Y , Duman, İ , Şen, F , Tuncay, Ö . "Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56 (2019 ): 337-343 |
RIS | TY - JOUR T1 - Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi AU - Bilge Türk , Yahya Nas , İbrahim Duman , Fatih Şen , Özlem Tuncay Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.20289/zfdergi.512971 DO - 10.20289/zfdergi.512971 T2 - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 337 EP - 343 VL - 56 IS - 3 SN - 1018-8851-2548-1207 M3 - doi: 10.20289/zfdergi.512971 UR - https://doi.org/10.20289/zfdergi.512971 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi %A Bilge Türk , Yahya Nas , İbrahim Duman , Fatih Şen , Özlem Tuncay %T Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi %D 2019 %J Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1018-8851-2548-1207 %V 56 %N 3 %R doi: 10.20289/zfdergi.512971 %U 10.20289/zfdergi.512971 |
ISNAD | Türk, Bilge , Nas, Yahya , Duman, İbrahim , Şen, Fatih , Tuncay, Özlem . "Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56 / 3 (September 2019): 337-343 . https://doi.org/10.20289/zfdergi.512971 |
AMA | Türk B , Nas Y , Duman İ , Şen F , Tuncay Ö . Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(3): 337-343. |
Vancouver | Türk B , Nas Y , Duman İ , Şen F , Tuncay Ö . Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(3): 337-343. |
IEEE | B. Türk , Y. Nas , İ. Duman , F. Şen and Ö. Tuncay , "Sanayi Domatesi Üretiminde Toprak Tipi ve Çeşit Seçiminin Verim ve Meyve Kalite Özelliklerine Etkisi", Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 56, no. 3, pp. 337-343, Sep. 2019, doi:10.20289/zfdergi.512971 |