Amaç: Çiftçiler tarafından, tüketici
tercihleri göz önünde bulundurularak yapılan seleksiyonlar börülce
populasyonları arasında morfolojik yönden varyabilitenin oluşmasını
sağlamıştır. Börülce genotiplerinin genetik çeşitliliğinin belirlenmesi ve
genotipler arasındaki ilişkilerin ortaya konması gen havuzunun agromorfolojik
karakterlerinin tespiti bakımından oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı
Türkiye’nin farklı lokasyonlarından toplanmış börülce populasyonlarından teksel
seleksiyon ile elde edilen börülce genotiplerinin agronomik özelliklerin
belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Seleksiyon yoluyla
elde edilen toplam 15 börülce genotipi çiçeklenme özellikleri, bakla
özellikleri, verim ve verim komponentleri yönünden değerlendirilmiş, mevcut gen
havuzunda yer alan genotipler ile yetiştiriciliği devam eden çeşitler
karşılaştırılmıştır. Bulgular: Börülcenin
bakla özellikleri üretici ve tüketiciler açısından en önemli kalite parametresi
iken incelenen genotiplerin bakla uzunluğu 12.9-16.6 cm, bakla genişliği
5.1-6.2 mm, bakla çapı 6-7 mm, bakla ağırlığı 2.9-3.9 g, 1000 tohum ağırlığı
120-250.3 g, bakla kuru madde miktarı 12.3-15.3% olarak belirlenmiştir. Verim
değerleri 235.5-832.4 kg/da arasında yer alırken en yüksek verim BC 31
genotipinden elde edilmiştir.
Objective: Cultivated landraces are genetically diverse and well adapted to agroclimatic conditions, and farmers’ selection is based on consumer demand, which reflects the morphological distance among cowpea populations. The assessment of genetic diversity and relationships among cowpea genotypes is of great importance for the determination of agromorphological properties of gene pool. The objective of the present study was to determine agronomic properties of the cowpea genotypes obtained from the single plant selection collected from several province of the Turkey.
Material and Methods: A total 15 cowpea genotypes obtained from selaction from local cowpea population were evaluated for flowering period, pod properties, yield and yield components and compared with the widely cultivated cowpea cultivars.
Results: Cowpea pod properties are prime importance for farmers and consumers and results revealed that cowpea pod length 12.9-16.6 cm, pod width 5.1-6.2 mm, pod diameter 6-7 mm, pod weight 2.9-3.9 g, 1000 seed weight 120-250.3 g, pod dry matter 12.3-15.3%. The yield ranged between 235.5-832.4 kg/da, and the BC 31 showed the highest yield among examined genotypes.
Conclusion: The results of agronomic properties showed that considerable variation among the cowpea genotypes. Furthermore, it would be possible to select higher market quality and yielding genotypes using with varietal differences among local cowpea genotypes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | March 14, 2019 |
Acceptance Date | July 17, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 56 Issue: 4 |